Puiești – Dezastrul de după potop! Raportul Direcției Agricole după ploaia cu piatră…devastator

0
124

Culturile agricole din comuna Puiești au fost distruse în proporție de aproape sută la sută. Grindina a îngropat hectare întregi de porumb, grîu și floarea-soarelui iar efectele fenomenelor meteo extreme abia încep să se vadă. Astăzi Direcția Agricolă Buzău a întocmit o primă evaluare după dezastrul de la Puiești urmînd ca în zilele următoare să se verifice și situația culturilor de la Balta Albă. Pierderile suferite de agricultori în urma ploii cu piatră sunt atît de severe încît în anchetă s-au implicat și reprezentanți din Ministerul Agriculturii.
Comuna Puiești a fost îngropată sîmbătă de gheață. Preț de cîteva zeci de minute o ploaie cu piatră a căzut necontenit peste localitățile Puiești și Balta Albă iar coșmarul li s-a arătat sătenilor abia după vijelie. Hectare întregi de terenuri cultivate cu cereale devastate, pomi fructiferi rupți și speranțe pierdute pentru recolte bogate în acest an. După ce au efectuat o vizită la fața locului, reprezentanții Direcției Agricole Buzău au întocmit o evaluare privind sticăciunile produse de grindină. Rezultatele aproape că nu mai au nevoie de niciun comentariu.
La floarea-soarelui agricultorii se așteptau la o producție minimă de 3500kg/ha dar grindina a compromis în totalitate cultura. În același timp la porumb autoritățile preconizau în acest an o producție de 10 tone boabe la hectar dar după vijelia de sîmbătă abia dacă se mai poate estima o cantitate de 2,5 tone la hectar. Situația a fost atît de gravă încît George Sava, fostul prefect de Buzău, actual secretar general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii, a promis că se vor face demersuri pentru sprijinirea fermierilor afectați. O primă măsură ar fi ca agricultorii ale căror terenuri au fost afectate de grindină să nu mai plătească în acest an impozitul pe venit. Ulterior Guvernul ar putea acorda despăgubiri după ce autoritățile locale vor înainta un raport complet referitor la stricăciunile produse de fenomenele meteo extreme.
Sîmbătă comuna Puiești s-a aflat sub asediul grindinei. Piatra a culcat la pămînt hectare întregi de culturi iar dezatrul s-a înfățișat abia a doua zi. La fața locului au ajuns autorități locale și centrale.
Raportul de după dezatru urmează a fi înaintat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență urmînd ca după aceea să fie trimis către Guvern pentru a sta la baza unor ajutoare financiare distribuite către agricultorii afectați.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ