PUTERI SPORITE PENTRU POLIȚIȘTI

0
88

Puteri sporite pentru polițiști și amenzi mai mari pentru cetățenii care nu se supun ordinelor forțelor de ordine. Abia intrat în vigoare, noul statut al polițiștilor le permite acestora să ia măsuri radicale în cazul celor care refuză să se legitimeze, ori să intre în locuințe atunci când au date că în spatele ușilor are loc o infracțiune. Noile reglementări îi vizează şi pe şoferii care au o atitudine ostilă faţă de poliţişti.
La începutul acestei săptămâni a intrat în vigoare noua lege care reglementează modul în care poliţiştii au dreptul să acţioneze în cazul persoanelor cu comportament violent, ori al celor care refuză să prezinte documentele de identiate.Pentru acest gen de comportament, reacția polițiștilor poate fi de acum mai rapidă și pe măsură. În noul statut nu este loc de negocieri, așa că polițiștii pot folosi forța și arma din dotare. Poliţiştii buzoieni de la Serviciul rutier au simulat o astfel de situaţie, în care un şofer ce refuză să se legitimeze este scos din maşină, încătuşat şi dus la sediul Poliţiei.
În cazul în care polițistul decide să facă și un control corporal, cetățeanul trebuie să țină mâinile la vedere și trebuie să stea în poziția pe care polițistul o consideră inofensivă. Și în cazul celor opriți în trafic, polițiștii pot lua măsuri extreme, dacă aceștia nu se supun ordinelor.
Odată cu intrarea în vigoare a legii, polițiștii care se vor afla în astfel de situații pot sparge geamul mașinii și îl pot extrage pe șofer cu forța din mașină, pentru a-l duce la secție. La fel de ușor pot intra într-o locuința dacă au suspiciuni ca o persoană se află în pericol.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ