Discontinuitățile legate de aprovizionarea cu vaccin și refuzul unor părinți de a-și imuniza copiii rămân principalele cauze ale acoperirii vaccinale sub nivelul de siguranță recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. La nivelul județului Buzău, în primele trei luni ale acestui an, au existat încă probleme în ceea ce privește buna desfășurare a programului de vaccinare. Astfel, acoperirea vaccinală se menține încă sub pragul de siguranță de 95%.
În primul trimestru al anului în curs, la nivelul județului au fost distribuite către medicii vaccinatori peste 1.800 de doze de vaccin hexavalent, 500 de doze de vaccin antirojeolic (ROR), 2.900 de doze de Tetraxim și 2.780 de doze de vaccin pneumococcic. În această perioadă, s-au efectuat aproape 25 de mii de vaccinări, dar chiar și așa acoperirea încă nu este suficientă pentru a ajunge la pragul de siguranță. Unul dintre motive ar fi disfuncționalitățile în aprovizionarea cu vaccin ROR, apărute începând cu luna februarie, precum și faptul că, din luna aprilie s-a epuizat și stocul de vaccin împotriva hepatitei B, administrat nou-născuților, în maternitate.
Totodată, medicii au supravegheat permanent posibilele reacții adverse postvaccinale, dar în primul trimestru al anului în curs nu a fost înregistrat niciun caz. Tot în primul trimestru s-a continuat campania suplimentară de vaccinare antirujeolică, adresată în principal copiilor din zonele greu accesibile și comunităților la risc, acolo unde se regăsesc cei mai mulți copii cu restanțe la vaccin. De cele mai multe ori, motivele nevaccinării au fost refuzul părinților, neprezentarea la medic. Există și cazuri în care copiii erau născuți în străintate sau plecați ulterior și nu au putut fi imunizați.
Buzoienii nu s-au înghesuit să se vaccineze nici antigripal. Deși medicii au avut la dispoziție aproape 24 de mii de doze, la nivelul județului, au rămas nefolosite peste 10 mii. Dar nu trebuie uitat că și acest vaccin a ajuns în teritoriu cu mare întârziere, așa că mulți dintre cei care s-ar fi vaccinat în mod obișnuit, fie și-au cumpărat vaccinul din farmacii, fie au renunțat să se mai imunizeze, după venirea primăverii.
DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA