Rachetele anti-grindină “speriate” de ploaia de la Puieşti! Avem sistem dar nu prea funcţionează

0
261

Grindina care s-a abătut sîmbătă peste comunele Puieşti şi Balta Albă au distrus în proporţie de aproape sută la sută culturile de grîu, porumb şi floarea-soarelui. Cu toate acestea la nivelul judeţelor Buzău şi Prahova există puncte de lansare a rachetelor anti-grindină parte din Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor. Autorităţile sunt de părere că sistemul nu a funcţionat la Buzău, şi nu a reuşit să spargă norii plini de gheaţă dat fiind că punctele de lansare a rachetelor sunt la mare depărtare de cele două comune afectate.
Ca urmare a instabilității atmosferice înregistrate în zonele arondate Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor, au fost lansate 18 rachete, în data de 6 iulie, anunţă prin intermediul unui comunicat Ministerul Agriculturii. Rafalele au fost trase din Buzău şi Prahova respective din punctele, Vărbilău, Viperești, Tătaru, Tohani, Cîmpina, Băicoi și Boldești, deci cu două zile înainte ca grindina să facă ravagii în comunele buzoiene Puieşti şi Balta Albă. Conform aceleiaşi informări a ministerului, acţiunile de combatere a căderilor de grindină au avut efectul scontat. Poate la nivel de minister căci în teren grindina căzută sîmbătă a făcut ravagii. La Puieşti, conform datelor Direcţiei Agricole, întreaga suprafaţă cultivată cu floarea-soarelui a fost compromisă iar cele cu porumb şi grîu au fost distruse mai bine de jumătate. Întrebaţi de ce anume la Buzău rachetele anti-grindină nu au avut efectul scontat ba mai mult par să ar fi adus ploaia, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au precizat că punctele de lansare sunt la depărtare faţă de cele două comune afectate.
Fostul prefect de Buzău, actual secretar general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii, a mai declarat că în zona Puieşti – Balta Albă nu s-a considerat necesară instalarea unei baterii cu rachete anti-grindină dat fiind că de-a lungul vremii nu au fost înregistrate fenomene meteo deosebite. În schimb alte comune din judeţ au nevoie de cupola sistemului de protecţie antigrindină.
Comuna Puiești a fost îngropată sîmbătă de gheață. Preț de cîteva zeci de minute o ploaie cu piatră a căzut necontenit peste localitățile Puiești și Balta Albă. Hectare întregi de terenuri cultivate cu cereale devastate, pomi fructiferi rupți și speranțe pierdute pentru recolte bogate în acest an. La floarea-soarelui agricultorii se așteptau la o producție minimă de 3500kg/ha dar grindina a compromis în totalitate cultura. În același timp la porumb autoritățile preconizau în acest an o producție de 10tone boabe la hectar dar după vijelia de sîmbătă abia dacă se mai poate estima o cantitate de 2,5 tone la hectar. Situația a fost atît de gravă încît autorităţile au promis că se vor face demersuri pentru sprijinirea fermierilor afectați. O primă măsură ar fi ca agricultorii ale căror terenuri au fost afectate de grindină să nu mai plătească în acest an impozitul pe venit. Ulterior Guvernul ar putea acorda despăgubiri după ce autoritățile locale vor înainta un raport complet referitor la stricăciunile produse de fenomenele meteo extreme.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ