RĂMÂNE ÎN ÎNCHISOARE

0
37

Magistrații Curții de Apel București au dat un nou termen în speța privind cererea de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale formulată de torționarul Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității. La termenul din 4 august, instanța a solicitat dosarul medical de la Spitalul Penitenciar, la cel din 18 august a fost cerut un raport de expertiză medico-legală.

La acea dată, avocatul lui Vișinescu a depus dosarul medical al clientului său, declarând că acesta are nevoie de însoțitor permanent, având în vedere și vârsta sa înaintată – 92 de ani. La termenele din lunile septembrie, octombrie și noiembrie – 12 septembrie, 22 septembrie, 12 octombrie, 9 noiembrie și 28 noiembrie – cauza a fost amânată deoarece raportul nu sosise încă de la Institutul de Medicină Legală ,,Mina Minovici”. A urmat un alt termen, cel din data de 7 decembrie în care magistrații au decis să amâne pronunțarea pentru data de 15 decembrie. Iată soluția pe scurt dată de magistrații Curții de Apel București, în ședința din 20 decembrie:

,,Repune cauza pe rol pentru a se discuta în contradictoriu aspectele învederate prin concluziile scrise depuse de petentul- condamnat prin apărător ales şi actul medical (emis la data reţinerii cauzei în pronunţare, 07.12.2017) depus în copie, împreună cu concluziile scrise, de petentul- condamnat prin apărător ales. Acordă termen la 08.01.2018, sala P80, ora 12:00- termen stabilit conform Hotărârii nr, 250/23.11.2017 emise de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti şi respectându-se continuitatea completului-, cu citarea petentului- condamnat şi a intimatului, asigurarea apărării petentului- condamnat. Cu cale de atac odată cu fondul”.

Torționarul Vișinescu a fost încarcerat după ce a fost găsit vinovat de moartea a 12 deținuți politici, care au fost bătuți, înfometați și lăsați fără medicamente. În ultimul său cuvânt Vișinescu a cerut să fie achitat, susținând că deținuții politici au murit din cauza vârstei iar avocata sa a declarat că deținuții au murit din pricina frigului și a singurătății.  Instanța a dispus degradarea militară a lui Alexandru Vișinescu, care are de plătit despăgubiri de 300.000 euro către trei părți civile, urmași ai deținuților închiși la Râmnicu Sărat. Vișinescu este primul torționar comunist condamnat definitiv în România.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ