RATA ȘOMAJULUI, SUB 7%

0
30

Piața muncii din Buzău dă semne serioase de revigorare. După ce ani ani de zile rata șomajului a fost aproape de pragul de 10%, până la finalul acestui an specialiștii prognozează o scădere până la 7 procente. Angajatorii au început să prețuiască mai mulți angajații calificați și chiar să îi plătească și pe timpul iernii, atunci când activitatea nu este tocmai intensă.
La finele lunii octombrie, rata şomajului în judeţul Buzău atinsese 7,01 procente, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă faţă de începutul anului, când statisticile Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Buzău indicau o rată a şomajului de 8, 59%. Îmbucurător este şi faptul că trendul descendent se va menţine până la finele anului.
Această evoluţie este însă una atipică, cel puţin dacă ne luăm după cifrele înregistrate în perioadele similare ale anilor precedenţi, ori dacă facem o comparaţie cu poli¬tica de disponibilizare a angajatorilor buzoieni în ultimile luni din an în anii anteriori. O explicaţie ar fi faptul că angajatorii cu activităţi sezoniere nu au mai făcut concedieri în lunile de iarnă, de teamă că nu mai au forţă de muncă pe care să o angajeze primăvară.
În continuare, cei mai mulţi dintre şomerii aflaţi în evidenţele AJOFM sunt beneficiari ai venitului minim garantat.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ