Recolta de rapiţă, mult sub aşteptări

0
50

Culturile de rapiţă din judeţul Buzău au fost cele mai afectate de vremea capricioasă. Plantele nu s-au dezvoltat corespunzător iar acum, când campania de recoltare este la final, fermierii constată că producţia este cu mult mai mică decât se aşteptau.
Lipsa precipitaţiilor din toamna anului trecut îşi face simţit efectul acum. În agricultură s-a îngregistrat o situaţie nemaiîntâlnită de zeci de ani. Din cauza secetei din perioada de însămânţare din toamnă, culturile au răsărit abia în primăvară.
Din cauza condiţiilor meteorologice, complet nefavorabile, atât culturile de păioase cât și cultura de rapiță, au avut o răsărire neuniformă și înceată, cu un grad scăzut de dezvoltare.Rapiţa a fost cea mai afectată, fiind o plantă foarte sensibilă la secetă. Astfel, din totalul de aproape 10 000 de hectare rapiță au rămas în cultură în primăvara anului 2019 doar , puţin peste 3 000 de hectare.
Cu toate că anul agricol a avut un debut deloc promițător, precipitațiile din primăvară au avut un rol foarte important pentru răsărirea și dezvoltarea culturilor. Specialiştii Direcţiei Agricole spun că, în condițiile agrometeorologice existente, în zilele fără precipitații se va continua recoltatul cât și celelalte lucrări agricole de sezon.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ