Recuperatorii nu-i mai pot hărtui pe datornici! Legislatia a fost modificata

0
87

Recuperatorii nu mai au voie sa-i hartuiasca pe datornici. Din aceasta primavara, o directiva a Uniunii Europene prevede clar ce nu mai au voie sa faca firmele de recuperare. Concret, sunt interzise hartuirea, abuzul, amenintarea sau alte tehnici agresive. In plus, recuperatorul nu poate sa ceara mai mult de dublul datoriei la momentul preluarii creantei.
De la jumatatea lunii martie, relatia dintre recuperator si datornic este in sfarsit reglementată de o directivă a Uniunii Europene. Ordonanta de Guvern privind contractele de credit a adus o serie de reguli care limitează abuzurile la care erau supusi datornicii la banci, vanduti firmelor de recuperare. Astfel, potrivit legislatiei in vigoare, firmele de recuperare nu mai au voie sa hartuiasca o persoana in vederea recuperarii debitelor, nu mai pot sa perceapa dobanzi si comisioane de la debitor
De asemenea, firmele de recuperare nu mai pot căuta datornicii la locul de munca si nici prin intermediul altor persoane. Nu vor mai avea voie sa afiseze la usa locuintei, notificari sau somatii in legatura cu recuperarea creantelor. Pe de alta parte, clientul trebuie sa fie informat in legatura cu cesiunea creantei, aceasta sa fie redactat intr-un limbaj clar, vizibil si usor de citit. De asemenea, consumatorul are dreptul sa conteste datoria sau cuantumul acesteia doar daca va depune contestatie in 30 de zile, in caz contrar, inseamna ca nu recunoaste suma si nu se mai poate adresa instantei.
La Buzau, anul trecut, 50 de buzoieni au depus reclamatii la OPC Buzău, fiind nemultumiti de clauzele abuzive ale instituţiilor bancare. În 2017, o dată cu reglementarea legislaţiei în domeniu, numărul sesizarilor a scăzut simţitor.
Topul nemulţumirilor sesizate la OPC Buzău este completat de operatori de telefonie mobilă şi firmele de electro-casnice care furnizează garanţii fără acoperire a produselor furnizate.

REPORTER: ANDREI PIŢIGOI

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ