Referendumul de unire cu Ținteștiul a picat

0
54

Prezență extrem de slabă la urne
După 16 ore, doar 10.68 la sută dintre locuitorii municipiului Buzău cu drept de vot au mers la urne pentru a se exprima cu privire la referendumul de unire a orașului cu localitatea Țintești. Un procent mic de alegători, insuficient pentru validarea referendumului care avea nevoie de 30 la sută. După închiderea urnelor, primarul Constantin Toma a transmis un mesaj buzoienilor care au ales să spună NU unirii prin neprezentare la urne sau printr-un vot negativ.
Doar 10.68 la sută dintre buzoieni au mers la urne pentru a se exprima cu privire la unirea municipiului Buzău cu comuna Țintești. Având în vedere că validarea referendumului necesita prezența a minim 30 la sută dintre votanți, cel mai mare proiect al primarului Constantin Toma nu a fost validat.
Constantin Toma Facebook
“Dragi buzoieni,
Respect decizia dumneavoastră de a nu uni municipiul Buzău cu comuna Țintești!
Dar, indiferent de acest rezultat, cred cu tărie că un vot pozitiv ar fi dat o șansă mult mai mare unui Buzău de top, în România… Împreună cu echipa mea, vom munci, ca și până acum, să vă îmbunătățim viața de zi cu zi și să identificăm și să derulăm cât mai multe proiecte ce pot schimba în bine viitorul orașului nostru. Ca primar, nu cred că este suficient să fiu doar un bun gospodar, ci să am inspirația, viziunea și energia pentru a asigura un viitor cât mai bun Buzăului. Mulțumesc din tot sufletul buzoienilor ce și-au sacrificat timpul lor pentru a veni la vot, crezând, ca și mine, în acest proiect! Dar, în continuare, țin să vă asigur că voi rămâne același primar al tuturor buzoienilor, motivat să schimb lucrurile în bine.
Doamne ajută-ne!”, a transmis pe Facebook, la scurt timp după închiderea urnelor, primarul Constantin Toma.
Pe de altă parte, locuitorii comunei Țintești au votat în procent de 43,03 la sută, suficient pentru a fi validat referendumul de unire dacă și în municipiu prezența era de peste 30 la sută.
Mesajele buzoienilor vizavi de rezultatul înregistrat la referendum au fost împărțite. În timp ce unele persoane au considerat că orașul Buzău a pierdut o șansă de a se extinde, alții au taxat politica de cheltuire a banului public și lipsa de transparență.
Facebook
“Păcat că lumea nu a fost interesată. Multi nu au înțeles importanța acestui demers Mergem mai departe !”, scrie un alegător pe Facebook.
Un alt internaut este de părere că…
Facebook
“Cu oricare alta comuna, daca ne am fi unit, lumea ar fi venit la vot! Lumea nu a venit la vot pentru că nu a fost transparență in campanie. Ați promovat doar lucrurile care va conveneau…. Ați prezentat doar avantajele in campanie , cu toate că erau și foarte multe dezavantaje…”.
Rezultatul înregistrat a fost extrem de slab. În comparație, în anul 2015 atunci când primarul Oradei, Ilie Bolojan a organizat un referendum pentru fuzionarea orașului cu comuna Sînmartin, prezența la vot a fost de 28,3 la sută aproape de pragul necesar pentru validare în timp ce la Buzău procentul abia a ajuns la 10 la sută.

Florin Zafiu
Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ