REFUZĂ VACCINĂRILE

0
96

Discontinuitățile legate de aprovizionarea cu vaccin și refuzul unor părinți de a-și imuniza copiii rămân principalele cauze ale acoperirii vaccinale sub nivelul de siguranță recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. La nivelul județului Buzău, există zone în care acoperirea vaccinală oferă siguranță, însă la polul opus se află localități în care mai puțin de 40 la sută dintre copii au fost imunizați.
Pe parcursul anului trecut, la nivelul județului au fost distribuite către medicii vaccinatori peste 3.300 de doze de vaccin hepatitic B, 7 mii de doze vaccin împotriva tuberculozei, iar cele mai multe fiole, aproape 12 mii, au fost cu ser împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. În 2018, s-au efectuat peste 67 de mii de vaccinări, dar chiar și așa acoperirea încă nu este suficientă pentru a ajunge la pragul de siguranță. Unul dintre motive ar fi disfuncționalitățile în aprovizionarea cu vaccin, precum și faptul că există mulți părinți care încă refuză să-și imunizeze copiii.
Medicii au supravegheat permanent posibilele reacții adverse postvaccinale, dar nu a fost înregistrat niciun caz deosebit. În același timp, doctorii au demarat diferite campanii pro-vaccinare, adresate în principal copiilor din zonele greu accesibile și în comunitățile cu risc, însă rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor. De cele mai multe ori, motivele nevaccinării au fost refuzul părinților sau neprezentarea la medic.
Față de anul trecut, buzoienii s-au înghesuit să se vaccineze antigripal. Până în prezent, peste 20 de mii de persoane au primit serul împotriva gripei sezoniere.

DENISA IRIMIA/ ANDREI METELEANU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ