RESTRICȚII PENTRU CREȘTEREA PORCILOR ÎN GOSPODĂRII

0
84

Se vor putea crește porci în gospodării. Este asigurarea venită din partea ministrului Agriculturii, prezent la Buzău. Oficialul spune că se fac eforturi pentru combaterea pestei porcine, însă extinderea virusului nu îi va împiedica pe gospodari să crească porci în gospodării, pe care să îi sacrifice în special de Crăciun. Pe de altă parte, cei care au suferit pierderi din cauza pestei porcine vor primi, în scurt timp, despăgubiri.
Pentru prevenirea pestei porcine africane, autorităţile au propus ca, pe o rază de minim 10 kilometri în jurul fermelor afectate, să nu mai existe porci, iar gospodăriile să respecte condiţiile de biosecuritate. Dacă prevederile se aplică, oamenii din gospodăriile în care porcii au fost eutanasiaţi nu vor putea să-şi cumpere alte animale din despăgubirile primite de la stat. De aici au pornit îngrijorările în rândul oamenilor care se tem că nu vor mai putea crește în propriile cotețe porci pe care să îi sacrifice, în special, de sărbători. Prezent la Buzău, ministrul Agriculturii a ținut să infirme aceste zvonuri.
Ministrul spune că aceste măsuri ce împiedică, în prezent, creșterea porcilor în gospodării sunt temporare, până când se va reuși stingerea tuturor focarelor de pestă porcină izbucnite în țară.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ