S-A DĂRÂMAT PODUL DE LA MARGHILOMAN

0
215

Incident șocant petrecut, vineri dimineață, în municipiul Buzău. O bucată din podul din Bariera Brăilei s-a prăbușit și doar norocul a făcut ca nicio mașină și niciun om să fie în zona, în acea clipă. Parapetul de peste 15 metri și cu o greutate de câteva tone a ajuns pe carosabil cu tot cu trotuar. Podul rutier din zona Marghiloman, vechi de 50 de ani, era şubred, însă degradarea i-a fost grăbită de ploile din ultima vreme, care au produs infiltraţii.
Panică, vineri dimineață, printre oamenii care treceau pe lângă podul din Bariera Brăilei. Un parapet din această pasarelă s-a prăbușit în jurul orei 11, când traficul în zonă era intens. Impactul structurii de câteva zeci de tone cu solul a produs un zgomot puternic şi trepidaţii. Din fericire, în zonă nu se aflau pietoni sau maşini, nefiind înregistrate victime.
Podul rutier care face legătura între Bulevardul Republicii şi strada Horticolei a fost construit în 1970, iar de atunci nu a beneficiat niciodată de reparaţii capitale. Fisurile vizibile apărute în beton şi rugina de pe elementele metalice i-au făcut pe unii cetăţeni să se adreseze conducerii Pirmăriei pentru a cere reparaţii urgente. Problema este în atenţia autorităţilor locale de mai mulţi ani, însă abia de curând a fost luată decizia unei verificări care să releve gradul de pericol.
La fața locului, a ajuns și un expert. După ce aanalizat situația și a văzut structura podului, inginerul Viorel Constantinescu a precizat că structura de rezistență a podului nu a fost afectată, fiind căzută doar o parte din parapet și elementul de susținere a trotuarului.
După ce au analizat situația, autoritățile au fost convocate într-o ședință de rugență și au decis ca podul de la Marghiloman să fie închis pentru toate categoriile de participanți la trafic. Măsura este luată pentru diminuarea tuturor riscurilor având în vedere că obiectivul mai prezintă și alte fisuri și nimeni nu poate exclude varianta prăbușirii obiectivului.
În cadrul ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență, primarul Constantin Toma a tras încă un semnal de alarmă. Și podul de la Metalurgica prezinte urme de uzură chiar mai grave decât cel de la Marghiloman.
Podul de la Marghiloman a fost dat în folosință în urmă cu 48 de ani. Obiectivul a fost construit în 1970, are 54 de metri lungime şi 10 metri lăţime şi deserveşte circulaţia auto şi pietonală. De când a fost construit, nu a trecut prin nicio lucrare amplă de reabilitare, ci doar prin mici reparaţii şi lucrări de întreţinere.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ