Fix 310 de poliţişti locali au fost disponibilizaţi astăzi prin votul a 18 consilieri locali, 11 de la PSD, 2 de la ALDE, 4 de la PNL plus Ion Marin de la PMP. Împotriva noii organigrame au votat Silviu Roșioru și Viorel Ion de la PSRO, independentul C-tin Ionescu și pemepistul Vasile Gheorghe. Primarul Constantin Toma a precizat în debutul şedinţei faptul că decizia are la bază un raport al Curţii de Conturi. Instituţia de control a reclamat că Poliția Locală Buzău poate avea maximum 138 de polițiști locali, conform cutumei un agent la o mie de locuitori.
În apărarea poliţiştilor locali a sărit independentul Constantin Ionescu. Acesta le-a transmis colegilor din plen faptul că organigramele precedente au fost avizate atît de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici cît şi de către Prefectură, prin urmare au fost legale. Ionescu a venit şi cu o propunere referitoare la soarta poliţiştilor locali disponibilizaţi.
În jur de 20 dintre poliţiştii locali vizaţi de disponibilizării au luat parte la şedinţă, iar doi dintre ei au luat cuvântul. Aceştia au încercat să-i înduplece pe consilieri să voteze împotriva noii organigrame. Aceștia au acuzat că Primăria nu va face nicio economie și că în locul lor pentru paza școlilor Primăria va da bani unor firme de pază, conform unei înțelegeri oculte prealabile.
Preşedintele de şedinţă, C-tin Florescu a declarat că Primăria nu a contestat în instanță raportul Curții de Conturi întrucât prin disponibilizarea celor 310 agenți se vor face economii importante în buget.
După aprobarea noii organigrame, poliţiştii locali au părăsit sala de şedinţe cu lacrimi și nervi. Aceştia l-au ameninţat pe primar cu tribunalul.
Apostrofat de poliţişti locali a fost şi pmp-istul Ion Marin care a votat pentru noua organigramă.
Constantin Toma a explicat apoi şi o variantă optimistă pentru agenții disponibilizați. Unii vor ajunge din nou în curtea unităților de învățământ, dar, fie ca angajați ai școlilor, fie ai firmelor de pază din Buzău.
Cel mai probabil polițiștii locali vor primi preavizele de la 1 noiembrie, iar de la 15 noiembrie vor fi șomeri în caz că nu își vor găsi un nou angajator. Există și varianta în care agenții vor da în judecată Primăria, iar instanța să suspende pe durata procesului hotărârea de Consiliu Local. Pe de altă parte, preavizele ar putea fi întârziate în caz că nu se vor găsi în timp util soluții pentru paza unităților de învățământ, dar nu mai târziu de 31 decembrie, când expiră ultimatumul Curții de Conturi.
Florin Zafiu;
Consilierul Florescu spune ca vor fi economii importante.
La ce tarife vor presta firmele de paza?
Daca a afirmat acest lucru,înseamnă ca e informat cu privire la economia la buget,precum si calitatea serviciilor prestate de firmele private de paza.
Nu ar strica să-i puneți aceasta întrebare daca sunteți jurnalisti onești.
Nu luați de bun orice afirmație!!!