S-AR VACCINA, DAR NU AU CU CE

0
34

Buzoienii s-ar vaccina antigripal, dar nu au cu ce. Județului Buzău i-au fost trimise doar 350 de doze de ser, care au fost distribuite către bolnavii cronici și pentru personalul sanitar care lucrează în sectoarele cu risc ridicat de îmbolnăvire. Direcția de Sănătate Publică a trimis către Ministerul Sănătății necesarul de vaccin antigripal, însă deocamdată mai e de așteptat până când serul va fi trimis către județul nostru.

Buzoienii care vor să se imunizeze antigripal au bătut deja la ușile medicilor de familie, însă aceștia nu au avut prea multe informații pentru pacienți. În același timp, cazurile de gripă pot apărea oricând mai ales că, de la debutul sezonului rece, au existat deja două suspiciuni de gripă, care nu au fost confirmate de analize. Informațiile venite dinspre oficialii din Ministerul Sănătății arată că mai e de așteptat cel puțin două săptămâni până când vor fi primite dozele de vaccin antigripal. Totodată medicii afirmă că nu este tardivă nici imunizarea făcută în luna decembrie.

Medicii atrag atenţia că, spre deosebire de celelalte viroze respiratorii, gripa este însoţită de febră ridi­cată chiar de la debutul bolii, împreună cu starea de rău general – frisoane, dureri de cap, dureri musculare, greaţă, ameţeli, strănut, tuse şi dureri în gât. Transmiterea bolii se face pe cale respiratorie, virusul gripal fiind pre­zent în secreţiile eliminate prin strănut şi tuse. De asemenea, şi saliva conţine virus gripal, boala putând fi transmisă şi prin contact direct cu bolnavul: de la strângerile de mână până la atingerea unor obiecte contaminate. Bolnavii de gripă sunt contagioşi de la 2 la 7 zile de la debutul simptomelor. Pacienții sunt sfătuiți să asculte indicațiile medicilor, să respecte regu­lile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor,  folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă. (DENISA IRIMIA)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ