SACUL GALBEN SE EXTINDE

0
37

Dacă până în luna august, doar 64 de asociații de proprietari au beneficiat de acordarea sacului galben pentru locatari, de acum încolo toate asociațiile din municipiu, adică în jur de 280, vor fi prinse în acest proiect. În primii ani de implementare a sistemului de colectare selectivă au beneficiat de sac galben cu prioritate blocurile tip turn, însă sacii galbeni vor ajunge la toți cetățenii din municipiul Buzău.
Cei mai mulți dintre beneficiarii sacului galben sunt buzoienii care locuiesc la blocurile turn, unde locatarii au ca sistem de eliminare a deșeurilor ghena de gunoi, iar la parter camera specială de depozitare a pubelelor pentru colectarea deșeurilor. Și buzoienii care locuiesc la bloc în imobile de patru nivele au beneficiat de posibilitatea de a colecta selectiv deșeurile reciclabile, întrucât toate platformele supraterane sau subterane, special amenajate pentru depozitarea deșeurilor municipal, sunt dotate cu containere galbene. Acestea sunt destinate hârtiei și cartonului curate, plasticelor cum sunt pet-urile, pungile din plastic, foliile, flacoanele de detergent, șampon, săpun lichid, dozelor din aluminiu, ambalajelor din metal, respectiv conservele metalice de orice tip, dar și ambalajelor tetrapak, cum sunt cutiile de lapte de suc, conserve ambalate în carton.
De asemenea, în fiecare platformă există pubela verde, unde locatarii trebuie să pună ambalajele din sticlă, cum sunt sticlele, borcanele și paharele din sticlă. Fiecare container pentru deșeuri reciclabile este imprimat cu toate informațiile specifice tipului de deșeu care trebuie depozitat în recipentul respectiv.
Cu toate acestea, sunt numeroase situațiile în care în containere nu se regăsește ceea ce trebuie, adică deșeuri colectate selectiv. Acesta este motivul pentru care RER SUD SA a decis să acorde tuturor buzoienilor saci galbeni, în ideea că dacă fiecare cetățean are în casă recipientul în care să pună deșeurile reciclabile, va fi mai interesat să colecteze selectiv. Fiecare sac galben este un afiș pe care sunt imprimate informațiile legate despre fiecare tip de deșeu căruia îi este destinat. În acest fel RER SUD SA intenționează să stimuleze buzoienii care locuiesc la bloc să colecteze selectiv.Așadar toți cetățenii, indiferent că locuiesc într-un bloc tip turn sau într-un bloc cu patru nivele vor primi prin intermediul reprezentanților asociațiilor de proprietari saci galbeni. Întrucât este toamnă, deci anotimpul în care grădinile din jurul blocurilor sunt un covor de Frunze, societatea de salubrizare acordă tuturor asociațiilor de proprietari la solicitare saci negri destinați curățării deșeurilor vegetale, cum sunt frunzele uscate și crengile. Acestea nu trebuie să ajungă în containerele din platforme. Fiecare sac negru trebuie pus lângă containere, de unde va fi preluat de angajații RER SUD SA.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ