SALVARE PENTRU INIMILE BUZOIENILOR

0
638

Șansă în plus pentru buzoienii care suferă de boli cardiace. Spitalul Județean Buzău a reușit să pună în funcțiune angiograful, aparatul care poate ajuta pacienții care suferă un infarct și care ajung la complicații. În plus, unitatea spitalicească a format și o echipă de medici care se ocupă de pacienții diagnosticați cu astfeld e afecțiuni.
Afecțiunile cardiovasculare rămân în topul cauzelor care conduc la deces. Statisticile arată că unul din 10 pacienți cu infarct miocardic acut moare din cauza neintervenției la timp. Salvarea pentru pacienții care au suferit un infarct este cardiologia intervențională. De astfel de intervenții se bucură acum și bolnavii Spitalului Județean de Urgență Buzău, prin Programul de cercetare al Academiei de Științe Medicale. Primii cinci pacienți cu sindrom coronarian acut au fost deja salvați, în urma punerii în funcțiune a angiografului digital și multifuncțional pe care spitalul îl are în dotare încă din 2016, dar care nu a putut fi folosit din cauza procedurilor greoaie de achiziție a consumabilelor.
Unitatea medicală nu are, deocamdată, propriul cardiolog intervenționist, dar medicul Florin Matei a acceptat să vină la Buzău de două ori pe săptămână, pentru a trata pacienții care, între timp, sunt investigați și pregătiți de echipa de medici din Secția Cardiologie a Spitalului Județean Buzău.
Până acum, pacienții cu afecțiuni cardiace care ajungeau la Spitalul Județean erau direcționați către alte unități din București sau Brașov pentru a fi investigați și tratați. În plus, odată cu dotarea cu angiograf la spitalul din Buzău, bolnavii nu trebuie să achite intervenția, costurile fiind suportate din bugetul unității spitalicești. Până acum, cinci buzoieni au beneficiat de astfel de intervenții, care le-au salvat viața.
Angiograful va deveni aparatul propriu al Spitalului Județean peste doi ani, atunci când se încheie perioada de studii efectuate de Academia de Științe Medicale. Pentru a putea continua activitatea de cardiologie intervențională, un medic tânăr, angajat de curând la Spitalul Județean, Gabriel Nicolai, urmează cursul de competență Cardiologie Intervențională.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ