SAMSARII, VINOVAŢI DE RĂSPÂNDIREA PESTEI

0
155

Comerţul neautorizat cu porci, inclusiv în zonele din imediata apropiere a focarelor de pestă porcină africană, pare să fie una din principalele cauze de răspândire a virusului. Autorităţile judeţene îi suspectează pe samsarii de animale că sunt vinovaţi, în majoritatea cazurilor, dar îi acuză şi pe cetăţenii care cumpără de la aceştia, bucuroşi de preţurile foarte mici.
Samsarii de animale sunt văzuţi de autorităţi, ca principalii vinovaţi de răspândirea pestei porcine africane. Alături de ei, o contribuţie în propagarea virusului în judeţul Buzău, o au şi cetăţenii care cumpără de la aceştia, la preţ de chilipir, animale fără documente sanitar-veterinare. Comerţul ilegal cu porci din zone unde există focare, este înfloritor, datorită preţurilor extrem de avantajoase. Acest lucru este cunoscut de oficiali, care însă nu pot face mare lucru pentru a-l stopa.
Direcţia Sanitar-Veterinară Buzău a deschis anchete în cazul fiecărui focar şi încearcă să descopere sursa şi parcursul virusului de pestă porcină africană. În acelaşi timp, a fost sesizată Poliţia şi au fost întocmite dosare penale pentru identificarea samsarilor şi pentru tragerea la răspundere a vinovaţilor. În acelaşi timp, Prefectura atrage atenţia că cei care au contribuit cu bună-ştiinţă la răspândirea bolii, nu vor primi despăgubiri din partea statului.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ