Sănătate dacă ai cu cine…

0
11

Deficiențele din sistemul sanitar
11 localități din județul Buzău nu au un medic de familie. Cu cât de apropii de municipiul Buzău ai senzația că accesul la sistemul medical este mai facil și complet. Casa Județeană de Sănătate atrage atenția însă că există o multitudine de specialități la care bolnavii au acces cu dificultate fie pentru că medicii sunt puțini fie pentru că nu există.
În anul 2022, mii de pacienți buzoieni nu au acces la un medic de familie, la un control medical de bază în ciuda faptului că autoritățile vorbesc mereu despre prevenirea bolilor și cât de importantă este o vizită la cabinet. Și cum nu era de ajuns, dacă ai norocul să găsești un medic de familie află că nu toate investigațiile medicale pe care ți le dorești, le poți face în Buzău.
Medicina de familie nu este singura care suferă. Mii de bolnavi de inimă, cancer sau diabet sunt nevoiți să aștepte zile în șir până când ajung la un medic specialist ca urmare a faptului că numărul lor este din ce în ce mai mic.
Una dintre localitățile fără medic de familie este Gura Teghii. Recent, Crucea Roșie România a organizat o caravană pentru a oferi consultații gratuite pacienților. În urma unor chestionare aplicate de voluntari a reieșit că 60% dintre locuitori nu au fost niciodată la medicul de familie în ultimul an, nici copiii și nici persoanele vârstnice.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ