Sancţiuni după poluarea de la Râmnicu Sărat! Firmele responsabile de dezastrul ecologic sunt falimentare

0
118

Autoritătile au pus la punct un plan de măsuri după producerea celei mai mari poluări care a avut loc in judetul Buzău în ultimii ani. La scurt timp după ce rezervoarele unei foste rafinării din Ramnicu Sărat au fost sparte, o parte dintre ele furate, întreg continutul de deseuri petroliere a ajuns pe sol producand un dezastru ecologic. În cadrul sedintei Comitetului pentru Situatii de Urgentă, autoritătile au anuntat că cei vinovati au fost sanctionati iar în paralel se vor executa lucrările de ecologizare a zonei afectate.
90 de tone de petrol şi deşeuri rezultate în urma proceselor tehnologice s-au infiltrat direct în sol după ce rezervoarele fostei rafinării Venus Oil Reg de la Râmnicu Sărat au fost sparte de vanzatorii de fier vechi. Întreaga cantitate s-a deversat pe o suprafaţă de mai bine de 2500 de metri pătraţi de teren producînd astfel una dintre cele mai mari poluări care a avut loc pe teritoriul judeţului. Administratorii rafinăriei au lăsat de izbelişte rezervoarele cu petrol şi au renunţat la asigurarea pazei, o pradă uşoară pentru hoţi. În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, subprefectul judeţului a anunţat ca vor fi luate o serie de măsuri prin care se va încerca ecologizarea zonei poluate.
După îndepărtarea reziduurilor petroliere se va trece în faza a doua de ecologizare.
Patru agenţi economici împart vina pentru poluarea de la Rîmnicu Sărat, respectiv rafinăria, deţinătorul terenului, deţinătorul rezervelor petroliere şi nu în ultimul rînd proprietarul rezervoarelor. De la faţa locului au fost prelevate probe din sol şi apă pentru a stabili gradul de poluare. Recent au sosit şi rezultatele. Panza freatică din sol nu a fost afectată tocmai din acest motiv se impun măsuri urgente de curăţare a solului.
Toţi agenţii economici implicaţi în dezastrul ecologic de la Rîmnicu Sărat au fost sancţionaţi. Autorităţile le-au impus ecologizarea urgentă a zonei în contextul în care temperaturile ridicate ar putea aduce modificări substanţelor deversate pe sol şi reacţii nedorite. Operaţiunea de decontaminare a debutat în această dimineaţă şi va continua sub atenta supraveghere a Instituţiei Prefectului.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ