SANCŢIUNI MAI DURE, PRIN NOUA ORDONANŢĂ MILITARĂ

0
834

Numărul persoanelor din judeţul Buzău aflate în carantină a trecut de 200. Totodată peste 4 500 de buzoieni sunt izolaţi la domiciliu. Respectarea măsurilor de izolare şi carantină este verificată de forţele de ordine care au controlat aproximativ 1 500 de persoane.
206 persoane se află în carantină, 4534 de persoane sunt izolate la domiciliu, conform ultimelor date furnizate de autorităţile judeţului. Starea de sănătate a celor aflaţi în carantină sau în izolare este bună și nu prezintă simptome specifice coronavirusului.
Pe întreg teritoriul județului Buzău au acționat peste 100 jandarmi pentru asigurarea respectării măsurilor instituite în contextul stării de urgență. Au fost asigurate atât transporturile care doar au tranzitat judetul, precum și cele cu persoane duse către centrele de carantină instituite la nivel județean. Jandarmii au verificat respectarea măsurii de izolare la domiciliu și a prevederilor ordonanțelor militare, fiind aplicate 26 de sancțiuni în valoare de 24.800 lei. Şi structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, împreună cu polițiștii locali, au continuat activitățile de control la persoanele aflate în izolare la domiciliu, ocazie cu care au fost verificate 1453 de persoane. Cu această ocazie, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea izolării la domiciliu, în valoare totală de 15.000 de lei. De asemenea, au fost aplicate 345 de sancțiuni contravenționale privind nerespectarea prevederilor din ordonanţele militare, în valoare totală de aproximativ 474.000 de lei. Începând de astăzi, sancţiunile sunt mai dure.
„Precizăm că Ordonanța militară nr. 4/29.03.2020 a fost publicată în Monitorul Oficial al României și prevede sancțiuni mult mai dure pentru cei care încalcă restricțiile de circulație și celelalte restricții impuse de ordonanțele anterioare, dar și față de cei care nu respectă regimul izolării sau al carantinării. Amenda minimă pentru cetățenii care nu pot justifica prezența pe stradă devine 2.000 de lei, iar cea maximă este de 20.000 de lei, iar pentru persoane juridice nivelul maxim al amenzii este de 70.000 de lei.Zilnic, echipaje mixte alcătuite din jandarmi, polițiști, poliţişti locali şi militari depistează persoane care nu respectă regimul izolării la domiciliu. Acestea vor fi sancționate contravențional conform prevederilor OUG nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantină, suportând cheltuielile aferente. Persoanele trecute de 65 de ani pot ieși din casă și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat”, a precizat Instituţia Prefectului.
Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârsă.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ