Șanse de reabilitare pentru canalul de irigații Siret- Bărăgan. Obiectivul, ce depășește 190 km, va trece în administrarea Ministerului Agriculturii, care, la rândul său, îl va preda către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Instituția va avea sarcina de a reface proiectul și a reabilita canalul de irigații astfel încât, în câţiva ani, să fie funcționabil, măcar pe o lungime de 50 km.
Ministerul Agriculturii a propus trecerea Canalului Siret- Bărăgan, în lungime de 191 km, din administrarea Ministerului Apelor şi Pădurilor, în cea a MADR. Transferul nu se dorește a fi unul doar pe hârtie, ci vor fi fixate câteva obiective astfel încât acesta să devină funcţional. Într-o primă etapă se va lucra pe o lungime de peste 50 km, pe zona Călimănești- Râmna. Lucrările vor cuprinde refacerea proiectului. Acesta va suferi mai multe modificări, cea mai importantă fiind aceea că nu va mai fi navigabil.
Cea de-a doua etapă va viza reabilitarea canalului pe zona Râmna-Ialomița, ce se întinde pe o lungime de aproape 140 km. Întreaga finanțare legată de actualizarea documentației tehnico-economice, precum și continuarea lucrărilor de execuție și rebailitare a canalului se asigură de la bugetul de stat.
Din anul 2010, lucrările executate pe canalul Siret- Bărăgan se află în conservare, ceea ce a atras după sine instalarea unui proces de degradare a lucrărilor executate, fiind necesară finalizarea de urgenţă a lucrărilor neexecutate, precum şi reabilitarea lucrărilor aflate în conservare. Prin finalizarea primei etape de reabilitare a canalului magistral Siret–Bărăgan se poate asigura apa pentru irigaţii pentru circa 120 mii ha. Canalul este proiectat să aibă următorul traseu: Călimăneşti – Mărăşeşti – Focşani – Râmnicu Sărat – Buzău – Urziceni – Dridu, între Acumularea Călimăneşti de pe Siret şi lacul Dridu, situat la nord de Bucureşti, pe râul Ialomiţa.
DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA