Obiecte din ceramică, vechi de mii de ani sunt scoase la suprafaţă de arheologi şi urmează să ajungă în expoziţiile Muzeului Judeţean. Descoperirile au fost făcute la Cârlomăneşti, în comuna Verneşti, unde se află o necropolă din epoca bronzului şi unde specialiştii lucrează de mai mulţi ani.
Vestigii istorice, vechi de mii de ani sunt scoase la suprafaţă de arheologi în şantierul de la Cârlomăneşti, un şantier de mare interes pentru cercetători.
SINCRON: Mihai Constantinescu, cercetător Institutul de Antropologie 07:19-07:35 (e o necropolă…cât ne permite locul)
Arheologii au scos, până acum, peste o sută de morminte, dar sunt convinşi că numărul acestora este mult mai mare.
Şantierul din comuna Verneşti este principala sursă de obiecte de interes arheologic ce pot fi văzute în spaţiile expoziţionale ale Muzeului Judeţean
Săpăturile şi cercetările de pe şantierul arheologic de la Cârlomăneşti sunt realizate de specialişti ai Muzeului Judeţean Buzău, în colaborare cu reprezentanţi ai Institutului de Antropologie şi ai Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti. Importantul sit arheologic, cercetat aproape fără întrerupere din anul 2003, a furnizat unele dintre cele mai importante informații de interes științific în legătură cu riturile și ritualurile funerare de acum 4 000 – 4500 de ani.
Laurenţiu Marinov/Robert Oprea