SĂRBĂTOAREA AVIAŢIEI, MUTATĂ ÎN CRÂNG

0
173

Sărbătoarea aripilor româneşti, Ziua aviaţiei s-a mutat anul acesta de pe aerodromul de la Boboc, în Parcul Crâng. Aviatorii au aniversat 110 ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu şi le-au oferit buzoienilor, în locul apreciatelor mitinguri aeriene, o expoziţie statică şi numeroase explicaţii despre tainele zborului.
Ziua aviaţiei româneşti a fost sărbătorită anul acesta în parcul Crâng şi nu pe aerodromul Bazei Aeriene de la Boboc, unde, în mod tradiţional erau organizate mitinguri aviatice spectaculoase care atrăgeau mii de spectatori. Reprezentanţii Bazei aeriene s-au adaptat noilor condiţii şi au găsit o soluţie acceptabilă pentru a se adresa publicului la aniversarea a 110 ani de la efectuarea primului zbor cu un aparat mai greu decât aerul, pe pământ românesc, de către Aurel Vlaicu, pionier al aviaţiei mondiale. Piloţii militari au fost astfel prezenţi în mijlocul buzoienilor, în Crâng, cu o expoziţie, iar avioanele şi elicopterele au putut fi văzute.
Cu această ocazie Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic de la Boboc a organizat o expoziţie statică cu replica aeroplanului Vlaicu II, fotografii şi repere din activitatea aeronautică a inventatorului, în zona Obeliscului. Exponatele aviatorilor au fost apreciate îndeosebi pe copii, iar piloţii au avut grijă să le ofere explicaţii.
Cei mici au avut parte chiar de lecţii de zbor, pe simulator, predate de ofiţeri ai Academiei Forţelor Aeriene de la Braşov, prezenţi la rândul lor la sărbătoarea aripilor româneşti de la Buzău.
Aniversarea de astăzi a inclus şi un moment de omagiere la Monumentul Aripilor Româneşti, în Parcul B.P. Haşdeu. Pe durata întregului eveniment zona a fost survolată de formaţii de avioane şi elicoptere din dotarea Bazei de la Boboc.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ