Sărbătoarea dovleacului la Poșta Câlnău

0
111

Sarmale coapte în dovleac, plăcinte cu dovleac și vin din plin…
Plăcinte, prăjituri, sarmale sau dulceață: toate au pe parcursul acestei săptămâni un ingredient comun. Bun la toate, dovleacul și-a câștigat un loc de cinste la Buzău unde are dedicat chiar și un festival. Producătorii agricoli din Buzău, dar și cele mai iscusite gospodine și-au unit forțele și le-au arătat turiștilor cât de multe bunătăți se pot face din dovleac. Festivalul Dovleacului organizat în localitatea buzoiană Poșta Cîlnău a ajuns deja la a șasea ediție, iar organizatorii sunt mândri că de la an la an vin tot mai mulți turiști să deguste minunățiile ieșite din mâinile bucătarilor. Chiar dacă seceta de anul acesta a diminuat recoltele, dovlecii sunt gustoși indiferent de cum sunt preparați.
Cu materie plină din belșug, gospodinele s-au apucat de lucru. Vestitele plăcinte de dovleac sunt la mare căutare în aceste zile.
Tot în dovleac sunt fierte și sarmalele, un produs întâlnit doar în această zonă.
Și pentru că nu există sărbătoare la români fără celebrii mititei, gratarele au sfârâit toată ziua.
Iar setea nu se poate stinge fără un pahar de must. Chiar dacă și pentru viticultori a fost un an greu, mustul este dulce, iar vinurile vor fi foarte bune.
Cel mai mare dovleac din acest an a atins în jur de 70 de kilograme. Sărbătoarea este organizată după modelul celor de profil din Serbia și republica Moldova și va ține până în weekend.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ