SATE TERORIZATE DE URȘI

0
488

De aproape două săptămâni, locuitorii a trei sate din zona de munte sunt terorizați de un urs care le atacă gospodăriile. Atacurile au început în satele Begu și Lacul cu Anini și, potrivit constatărilor comisiilor constituite la nivelul primăriei Pănătău, sunt produse de același exemplar. Vânătorii au realizat o acțiune de goană pentru îndepărtarea ursului, dar fără rezultat: câteva zile mai târziu, ursul a revenit și a produs pagube în alte două gospodării. Ba mai mult, animalul a intrat în gospodăria unei femei din satul Lacul cu Anini și i-a luat porcul din coteț. A atacat și mai multe gospodării din satul Begu, însă localnicii au reușit să-l alunge. Marți seară, a atacat o gospodărie din Colți, de unde a plecat cu un porc de peste 100 de kilograme.
Comportamentul sălbăticiunii este specific ieșirii din hibernare, când animalele coboară în localități pentru a-și căuta hrană. În cele mai multe cazuri se cere împușcarea animalului, însă obținerea tuturor autorizațiilor de vânătoare durează destul de mult. În această situație, oamenilor nu le rămâne decât să își ia propriile măsuri de protecție.
Documenția însoțită de procese verbale cu constatările și evaluarea pagubelor din șase gospodării afectate din Pănătău și una din Colți a fost transmisă Ministerului Mediului în vederea obținerii avizului pentru uciderea ursului care a făcut prăpăd în cele două comune.
Cele două comune sunt terorizate de urși în căutare de hrană în fiecare primăvară, dar și la începutul toamnei. Atacuri au fost și la Sărulești și Lopătari, Mânzălești, Pardoși, Grebănu, Topliceni ori Bozioru. Au omorât porci, capre, oi, dar și familii de albine. De la an la an, pagubele sunt tot mai mari, iar vânătorii spun că nu pot interveni decât pentru a îndepărta animalele slbatice de așezările omenești, ursul fiind specie protejată.

Denisa Irimia/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ