SCAD FACTURILE LA APĂ

0
108

O veste bună și alta rea despre facturile la apă. Din 2019, pe facturile buzoienilor va reveni taxa pe apă de ploaie. Vestea bună este că metrul cub de apă s-a ieftin puțin, cu 0, 26 de lei. Ieftinirea se datorează reducerii TVA la canalizare de la 19 la 9 la sută.
Începând cu 1 ianuarie 2019, cota taxei pe valoarea adăugată pentru serviciile de canalizare operate de Compania de Apă Buzău scade, de la 19 la 9 procente. În consecinţă, preţul, respectiv tariful combinat de apă şi canalizare- epurare, a scăzut de la 8,15 lei la 7,89 lei. Mai precis, scăderea tarifului combinat va fi de 3,19 procente, respectiv 0,266 lei pe metrul cub.

Responsabilii operatorului judeţean de apă şi canalizare precizează că preţurile şi tarifele evidenţiate în tabel sunt unice în întreaga arie de operare a Companiei de Apă Buzău.
Vestea rea e că, din 2019, pe facturile buzoienilor va reveni apa de ploaie. De curând, a intrat în vigoare o lege care prevede că toate costurile generate de colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apelor pluviale să fie suportate de utilizatorii serviciului, adică de populație. Buzoienii erau scutiți de plata apei de ploaie, după ce în 2017, printr-o hotărâre dată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară 2008, consumatorii casnici au fost scutiți de această taxă. Pentru a respecta prevederile legii, autoritatea locală trebuie să revină la vechiul sistem de facturare de către Compania de Apă, cu includerea taxei pentru colectarea apei pluviale.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ