Scenariu IGSU : cutremur cu o magnitudine de 8.1 grade în zona Buzău – Vrancea

0
151

42.000 morți și 300.000 de răniți
Un cutremur cu magnitudine ridicată ar putea avea loc în România în orice moment. Inspectoraratul General pentru Situații de Urgență a realizat scenariu care urmărește efectele producerii unui seism în România cu o magnitudine de 8.1, la o adâncime de 90 de km. Pentru calculul impactului s-a considerat producerea evenimentului pe timp de noapte, atunci când 95% din populație s-ar afla în clădirile rezidențiale. Potrivit simulării, cutremurul ar dura câteva secunde și s-ar produce în zona Vrancea.
“Cutremurele vrâncene produc pagube însemnate atât asupra mediului construit, cât şi asupra celui natural. Pagubele sunt provocate atât prin mişcarea seismică propriu-zisă, cât şi prin efecte secundare, respectiv incendii, explozii, alunecări de teren, lichefieri, căderi de roci, afectând atât sectorul public, cât şi pe cel industrial”, se precizează în Raportul privind evaluarea riscurilor la nivel national.
Potrivit proiectului Ro-Risk, impactul unui cutremut de o asemena amploare ar avea efecte devastatoare.
Figura de la pagina 16
“impactul unui astfel de scenariu este unul deosebit de grav, afectând peste două treimi din suprafața țării și generând importante pierderi în vieți omenești, materiale și financiare, după cum urmează: peste 42.000 de morți, aprox. 300.000 de răniți, un procent mediu de 14% clădiri afectate la nivel de fiecare localitate din țară, peste 850 de km de infrastructură de transport distrusă, și pierderi materiale directe de peste 14 miliarde Euro”.
Ținând cont de situația dramatică din Turcia și Siria, dar și de istoricul cutremurelor din România, revine din nou în actualitate problema clădirilor cu risc seismic. La nivelul municipiului Buzău există 44 de blocuri de locuințe încadrate într-o clasă de risc seismic, cele mai vechi imobile fiind construite în anul 1880 pe strada Cuza Vodă.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ