Generalul Gheorghiţă Vlad, ofiţerul care a condus în ultimii doi ani şi jumătate Divizia 2 Infanterie Getica, şi-a luat rămas bun de la Buzău. El a predat comanda marii unităţi, unui alt general şi a plecat la Bucureşti, unde a fost promovat într-o înaltă funcţie din conducerea Armatei Române, cea de locţiitor pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Apărării. Schimbarea conducerii a avut loc în prezenţa Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. Generalul-maior Gheorghiță Vlad a predat Drapelul de luptă al Diviziei 2 Infanterie „Getica” generalului-maior Dragoș Dumitru Iacob, în cadrul unei ceremonii militare, la sediul marii unități din Buzău.
În cei doi ani şi jumătate cât s-a aflat la comanda Diviziei 2 Infanterie “Getica”, generalul Vlad s-a implicat în viaţa comunităţii, fiind prezent la majoritatea evenimentelor organizate cu diferite ocazii, la Buzău, nu doar în cele cu specific militar.
Generalul-maior Gheorghiţă Vlad a fost promovat, la Bucureşti în funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Apărării. În locul său , la comanda Diviziei 2 Infanterie “Getica” a fost numit generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob, care promite aceeaşi implicare a militarilor în comunitate.
Noul comandant are două misiuni în teatrul de operații din Afganistan. De-a lungul carierei sale, generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob a ocupat diferite funcţii în unităţi din cadrul forțelor terestre, astfel: comandant pluton tancuri, comandant companie tancuri, ofiţer de stat major brigadă tancuri, ofiţer de stat major divizie infanterie, comandant batalion tancuri, şef secţie Instrucţie divizie de infanterie, locţiitor şef Instrucţie şi doctrină la Statul Major al Forțelor Terestre, comandant brigadă infanterie mecanizată. Generalul Iacob este născut în 1972, în localitatea Paşcani, judeţul Iaşi şi este absolvent al Liceului militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, în anul 1990. A continuat studiile militare de ofiţeri ale Institutului Militar de Tancuri, Piteşti, în perioada 1990-1993, arma tancuri, fiind şef de promoţie. În paralel cu îndeplinirea atribuţiilor funcţiilor pe care a fost încadrat după absolvire, a parcurs diferite forme de pregătire (cursuri de carieră şi de specializare în ţară şi străinătate) corespunzătoare treptelor ierarhiei militare ca ofiţer de tancuri şi ofiţer de stat major la diferite eșaloane militare.
În anul 2006 a absolvit cursurile interarme ale Facultăţii de comandă şi stat major ca şef de promoţie, în anul 2011, cursul postuniversitar de conducere, forțe terestre, ambele din cadrul Universității Naționale de Apărare, iar în anul 2012 – cursurile Colegiului Regal pentru Studii de Apărare din Londra. Are un master în domeniul securității și strategiei internaționale, obținut în anul 2012, și doctoratul în științe și informații militare, obținut în 2014.
Laurenţiu Marinov/Robert Oprea