Şcoala numărul 1 din Buzău riscă să rămână fără terenul de sport. O suprafaţă de 850 de metri pe care se află baza sportivă a fost retrocedată în baza legii, iar Primăria a avut posibilitatea să o cumpere. Tranzacţia, negociată de o comisie special constituită, nu s-a încheiat pentru că nu a primit votul Consiliului Local Municipal.
Consiliul Local Municipal a respins, în şedinţa de săptămâna aceasta un proiect de hotărâre ce prevedea aprobarea cumpărării prin exercitarea dreptului de preemţiune de către Municipiul Buzău a terenului indiviz, în suprafaţă de 858 de metri pătraţi şituat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în incinta Şcolii Gimnaziale “Căpitan aviator Mircea T. Bădulescu”. Respectivul teren a fost restituit, în instanţă unei buzoience şi conform legislaţiei, restituirea s-a făcut cu obligaţia menţinerii destinaţiei de teren de sport pentru o perioadă de cinci ani, în baza unui contract de închiriere. După trecerea celor cinci ani, proprietarul a oferit spre vânzare, terenul Primăriei. Pentru realizarea tranzacţiei a fost constituită o comisie la nivelul Consiliului Local Muncipal, care a negociat preţul la de 265 de euro, metrul pătrat. Numai că, aceste negocieri nu au fost urmate de semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Pentru parafarea înţelegerii era nevoie de votul Consiliului Local Municipal. În ultima şedinţă, mai mulţi consilieri din partea opoziţiei, au votat împotriva proiectului, aşa că înţelegerea a căzut, iar Şcoala numărul 1, ar putea pierde terenul de sport. Unul dintre consilierii care s-au opus, consilierul liberal Constantin Ionescu şi-a justificat votul printr-o postare pe Facebook.
“În calitate de ales local am votat împotriva proiectului de hotărâre, prin care Primaria Buzău dorește să cumpere terenul de sport, de la o persoană fizică, din curtea Scolii nr.1 ( N. Balcescu) din urmatoarele motive:
Acest proiect de achiziție din bani publici a terenului de sport, seamănă izbitor cu cazul terenului de la F-ca de Bere de pe drumul național E85 (teren retrocedat), in urma căruia am fost audiat ca martor la DNA pentru informații despre modul in care a fost evaluat acel teren in urma caruia s-a facut schimb de terenuri pentru a nu bloca un drum european.
Sc. Gen. nr.1 este declarat moment istoric. Legea nu iti da dreptul sa construiești la mai puțin de 500m. Terenul nu are nici un fel de deschidere la domeniul public pentru a dezvolta cineva o afacere. In aceste condiții, din discuțiile purtate cu specialiști in domeniu terenul practic nu are o valoare comercială, iar prețul cerut, pentru mine, mi se pare exagerat.
Nu sunt o persoană care sa poată fi șantajata si nici nu vreau sa fac drumuri la DNA sau sa fiu acuzat pentru interese ascunse ale altcuiva. (…) Asigur copii și părinții de la Sc. Gen. nr.1 ,si nu numai, că sunt deschis la găsirea oricărei soluții, legală, corectă, transparentă și morală pentru a rezolva acestă problemă”, a transmis Constantin Ionescu.
În cazul în care proprietarul nu se grăbeşte să vândă terenul şi nu va primi o ofertă mai bună, există posibilitatea ca proiectul să fie repus pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe de consiliu local, astfel încât să nu se ajungă ca Şcoala nr. 1 să rămân fără teren de sport.
Laurenţiu Marinov/Robert Oprea