ŞCOALĂ INTERNATIONALĂ DE SCULPTURĂ, LA MĂGURA

0
31

Tabăra de Sculptură Măgura ar putea ieşi din uitare şi şi-ar putea recăpăta importanţa de altădată. Consiliul Judeţean a aprobat joi proiectul prin care va participa la un proiect iniţiat de asociaţia „Forum Art”. Pentru scoaterea din izolare a tezaurului ce cuprinde 256 de statui realizate de-a lungul celor 16 ediţii a taberei de sculptură, Asociaţia „Forum Art” şi-a propus înfiinţarea unei Şcoli Internaţionale de Sculptură care să se desfăşoare anual.
Proiectul ONG-ului buzoian urmăreşte transformarea taberei într-o entitate de artă funcţională, care să reunească anual, la Măgura, lumea artistică europeană.
Cu această ocazie se vor organiza manifestări dar vor avea loc şi o serie de lucrări menite să promoveze obiectivul şi implicit judeţul Buzău. Expoziţia de sculptură în aer liber conţine un număr de 256 de statui cioplite în stâncă albă, extrasă din carierele de la Ciuta. Sculpturile au fost realizate de reputaţi artişti plastici români, în perioada 1970 – 1985.
În anul 2020 se împlinesc 50 de ani de la organizarea primei ediții a Taberei de sculptură Măgura. Programul Taberei prevedea ca – timp de 16 ani, câte 16 sculptori – în fiecare an în majoritate alții, să vină în Tabăra Măgura, timp de 2 luni, august și septembrie și să creeze o sculptură pe o temă la alegere într-un bloc de piatră pe care îl primea. În acea perioadă, sculptorii erau elevi ai liceelor de artă din țară sau absolvenți ai academiei de arhitectură București. Numărul de 16 era legat de aniversarea, în 1970, a celor 16 ani de la prima atestare documentară a orașului Buzău. În cei 16 ani la Măgura au lucrat 163 sculptori care au creat 256 de lucrări donate de creatori Județului Buzău.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ