Școala, necorelată cu piața muncii

0
9

De ce vin din ce în ce mai mulți străini la lucru în România
Din ce în ce mai mulți muncitori străini vin în România. Dincolo de factorul financiar, conducerea Agenției Județeane pentru Ocuparea Forței de Muncă atrage atenția că este o problemă de sistem. Școlile românești scot absolvenți ale căror competențe nu mai răspund cerințelor reale de pe piața muncii.
Din ce în ce mai des pe șantierele și în fabricile din județul Buzău la fel cum se întâmplă și în celelalte orașe din România sunt prezenți străini. Vorbim despre lucrători din îndepărtata Asie, care străbat mii de kilometri pentru o slujbă mai bine plătită și condiții de muncă pe măsură. Specialiștii din cadrul Agenției Județeane pentru ocuparea Forței de Muncă Buzău vorbesc despre o problemă de sistem și nu neapărat de o lipsă a forței locale de muncă. Practic, școlile românești nu mai produc meseriași iar aceștia sunt căutați în alte locuri.
AJOFM organizează cursuri de formare profesională dar care nu pot concura cu școlile profesionale ce au logistica necesară pentru desfășurarea unor programe de lungă durată.
În anul 2022 agenția va organiza mai multe cursuri de formare profesională dar care vor viza în primul rând persoanele care nu au absolvit 4 clase.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ