AN ȘCOLAR NOU, PROBLEME VECHI

0
74

An școlar nou, probleme vechi. Zeci de mii de elevi buzoieni se întorc la școală peste o săptămână, însă mulți dintre aceștia își reiau cursurile în clădiri neamenajate ori în curs de reabilitare, în spații improvizate, cu clase slab luminate ori fără acces la apă curentă sau canalizare, dar și în spații fără să fie supuse operațiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, instituții de învățământ care vor funcționa din punct de vedere sanitar pe propria răspundere a celor care le conduc și care își asumă conformarea la normele legale de igienă. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Buzău, 11,6 % din școlile buzoiene nu au aviz de funcționare de la DSP, dar, cu toate acestea, continuă să-i școlarizeze pe elevi în condiţii improprii.

Dinspre Inspectoratul Școlar situația este chiar mai îngrijorătoare. Din totalul de 550 de unități școlare, 481 dețin autorizații sanitare de funcționare, aceastea reprezentând 87%. Unul dintre motivele neautorizării este funcționarea în spații improprii.

Datele Inspectoratului Școlar arată că nici la capitolul securitate la incendiu lucrurile nu stau deloc bine. Școli și grădinițe fără extinctoare, fără planuri de evacuare a copiilor pe fiecare etaj și fără sirene de alarmare în caz de pericol. Sunt doar câteva dintre neregulile pentru care câteva zeci de instituții de învăţământ din județ nu au auto­rizații de la pompieri.

În ceea ce privește asigurarea cu combustibil pentru perioada de iarnă, conducerile unităților școlare împreună cu autoritățile locale s-au preocupat de contractarea și apro­vizionarea cantităților necesare. Sunt unități școlare care au asigurat aprovizionarea cu întraga cantitate necesară, dar și unități școlare care au aprovizionat doar 50-60% din necesarul de lemne.  (DENISA IRIMIA)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ