Între bullying și agresivitate
Cadrele școlare atrag atenția asupra fenomenului de bullying și cel al violenței în școli. Cu toate că sunt două concepte diferite, cele două fenomene sunt îngrijiorătoare și pot produce în afara unor efecte fizice, pe termen lung daune de ordin psihologic greu de gestionat. Autoritățile spun că în județul Buzău nu au fost înregistrate cazuri de bullying în schimb există un grad de agresivitate în mediul școlar poate conduce la fapte deosebit de grave. Tocmai din acest motiv sunt organizate activități care au rolul de a atrage atenția copiilor cu privire la efectele negative ale violenței, atât verbală, cât și fizică și modul în care își pot gestiona emoțiile în situații tensionate.
Nu de puține ori, chiar polițiștii au atras atenția că la nivel național fenomenul de bullying a căpătat amploare în ultimii ani. Recent Inspectoratul Județean de Poliție a realizat alături de mai mulți elevi piese de teatru, monologuri, dans și artă fotografică, cu scopul sensibilizării publicului participant cu privire la formele de violență la care pot fi expuși adolescenții ș tinerii, atât în mediul social, cât și în mediul școlar. Atenție, imaginile vă pot afecta emoțional. (semn)
Psihologii sunt pe de altă part e că cei care sunt tentați să comită astfel de fapte învață să fie violenți fie din mediul în care trăiesc, fie din lipsa unor cunoștințe.
Potrivit organizației Salvați Copiii, bullyingul are loc atunci când o persoană sau un grup se comportă intenționat și repetat astfel încât să facă pe cineva să se simtă rănit, înfricoșat sau jenat. Bullyingul fizic include acțiuni precum: lovirea, împingerea, împiedicarea, furtul bunurilor și agresiunea de orice fel. Este luată în calcul și component verbală sau cea socială care include răspândindirea de zvonuri sau excluderea cuiva dintr-un grup.
Florin Zafiu