Şcolile profesionale ar putea fi o alternativă pentru absolvenţii şcolilor gimnaziale care au rămas pe dinafară, în urma repartizării computerizate la licee. Faptul că ar putea să înveţe o meserie, care să le asigure viitorul, nu pare, însă o opţiune de luat în calcul pentru tinerii care au terminat opt clase.
Sute de locuri în şcolile profesionale au rămas neocupate, pentru că numărul absolvenţi de gimnaziu care preferă să înveţe o meserie, decât să urmeze un liceu, este foarte mic. Aceste locuri ar putea fi o alternativă serioasă pentru tinerii care, din cauza mediilor, ori din alte motive, nu au fost repartizaţi în licee în prima sesiune.
Conducerea Inspectoratului Şcolar le recomandă copiilor şi părinţilor să ia în calcul la modul foarte serios, şcolile profesionale, o formă de învăţământ care asigură o calificare, dar şi burse pe perioada şcolarizării. Este greu de crezut, însă că sutele de locuri rămase libere la şcolile profesionale, vor fi ocupate, în condiţiile în care majoritatea liceelor tehnologice din judeţ au rămas, la rândul loc cu locuri neocupate. Astfel elevii, nerepartizaţi ,în prima etapă, vor putea fi primiţi în licee, dacă ţin neapărat, în următoarea sesiune.
Laurenţiu Marinov/ Robert Oprea