SCULPTURĂ SEMNATĂ DE BRÂNCUŞI, RECUPERATĂ

0
56

O valoroasă operă de artă s-a întors la Buzău după aproape un sfert de secol. Lucrarea ce poartă semnătura marelui sculptor Constantin Brâncuşi reprezintă o copie sau o replică a bustului avocatului Petre Stănescu şi a fost furată din ansamblul funerar din Cimitirul Dumbrava. Bustul a fost găsit de poliţişti şi adus la Muzeul Judeţean Buzău, iar specialiştii urmează să expertizeze sculptura pentru a stabili valoarea artistică a acesteia. Originalul se află la Muzeul Naţional de Artă de la Bucureşti.
De Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, la 143 de ani de la naşterea marelui sculptor, Muzeul Judeţean a găzduit un eveniment deosebit, în cadrul căruia a fost prezentat bustul avocatului Petre Stănescu. Lucrarea ce poartă semnătura lui Brâncuşi a fost recuperată de poliţişti, după mai bine de 20 de ani de când a fost furată din Cimitirul Dumbrava. Sculptura este o replică sau o copie a originalului aflat la Muzeul Naţional de Artă.
Povestea sculpturii ce se află acum în patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău este încă învăluită în mister. Lucrarea urmează să fie expertizată, iar specialiştii încearcă să afle dacă este vorba despre o copie su o replică.
Specialistul a explicat care este diferenţa între cele două tipuri de lucrări.
În mod evident, bustul avocatului Petre Stănescu, furat din ansamblul funerar din Cimitirul Dumbrava, la fel ca şi copia celebrei sculpturi a lui Brâncuşi, „Rugăciune”, are o valoare economică însemnată. Despre modul în care a fost recuperată lucrarea nu există foarte multe informaţii. Reprezentanţii Poliţiei au fost foarte reţinuţi în declaraţii, deoarece o anchetă este în continuare în desfăşurare, dar au precizată că lucrarea a fost recuperată în anul 2016.
Lucrarea ce poartă semnătura lui Constantin Brâncuşi, dar şi ştanţa turnătoriei unde a fost realizată, va fi expusă la Muzeul Judeţean, unde paza este asigurată cu sisteme performante. Costurile de expertizare vor fi asigurate de Consiliul Judeţean Buzău.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ