Temerile autorităţilor cu privire la pericolul de răspândire a pestei porcine africane în mediul sălbatic se confirmă. Două noi cazuri, la porcii mistreţi au fost confirmate de rezultatele analizelor de laborator, în fonduri de vânătoare din Berca şi Beceni, zone unde există deja focare de boală.
Doi mistreţi au fost găsiţi morţi în fondurile de vânătoare de la Berca şi Beceni, iar rezultatele analizelor de laoborator au confirmat că animalele erau infectate cu virusul pestei porcine africane.
“A fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la doi porci mistreți găsiți morți în fondurile de vânătoare 27 Berca, și respectiv 41 Beceni pe raza administrativ teritorială a UAT Berca și respectiv Beceni. În urma confirmării diagnosticului, de către laboratorul sanitar veterinar de arondare, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui caz de PPA la porcul mistreț. Au fost delimitate zonele afectate de 13 km, având în epicentru punctele în care au fost găsiți morți porcii mistreți, compuse, fiecare în parte, din zona infectată de 8 Km în jurul epicentrului și zona tampon de 5 Km în jurul zonei infectate”, se arată într-un comunicat de presă al DSV Buzău.
Confirmarea vine la doar câteva zile după ce un alt mistreţ, găsit, de asemenea mort, la Berca, a fost confirmat ca purtător de pestă porcină africană. La sfârşitul săptămânii trecute, într-o şedinţă extraordinară a Comitetului Local de Combatere a Bolilor, responsabilii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare atrăgeau atenţia cu privire la pericolul de extindere a bolii în mediul sălbatic, mediu, aproape imposibil de controlat.
În prezent, în judeţul Buzău, pe lângă 12 focare de pesta porcină africană, confirmate în gospodării, se înregistrează alte șase cazuri, în mediul sălbatic, la mistreț. Acestea din urmă sunt localizate pe raza fondurilor de vânătoare Berca (2 cazuri), Beceni (2 cazuri) și Aldeni (2 cazuri).
Laurenţiu Marinov/Robert Oprea