SE REIA PROGRAMUL NAȚIONAL DE SCREENING LA SJU

0
125

Începând cu luna martie, la Spitalul Județean de Urgență Buzău, se va relua Programul Național de Screening pentru cancerul de col uterin. Programul a început în 2013 și va continua pe o perioadă de încă 3 ani.
Programul Național de Screening pentru cancerul de col uterin a început încă din 2013 la Spitalul Județean de Urgență Buzău. În luna martie, acesta se va relua și va continua pe o perioadă de 3 ani, până în noiembrie 2023. Are ca scop reducerea incidenței formelor invazive ale cancerului de col uterin și mortalității specifice prin această boală. De asemenea, în program vor fi incluse persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asismatomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Investigația este gratuită.
La nivelul județului Buzău, în perioada 2013-2019, în cadrul rețelei creată de Spitalul Județean de Urgență Buzău și prin Programul Național de Screening, au fost testate peste 6500 de femei. Aproximativ 500 dintre acestea au avut leziuni celulare microscopice care puteau evolua către un cancer.
Obiectivele acestui program sunt: depistarea cancerului de col uterin în stadii incipiente; îndrumarea pacienților cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament, dar și creșterea gradului de informare a populației, pentru utilizarea serviciior de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimtomatice.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial, și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 de ani.

Andreea Zaleschi/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ