Se reia vaccinarea împotriva HPV

0
105

O nouă campanie de vaccinare anti HPV, infecția care cauzează cancerul de col uterin, este pe cale de a fi demarată. După două eșecuri, responsbailii din Ministerul Sănătății au ajuns la concluzia că o astfel de campanie de imunizare a devenit mai mult decât necesară, în condițiile în care țara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană, cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. La Buzău, pe lista solicitărilor se află deocamdată aproape 400 de femei care doresc să primească acest vaccin.
Cinci femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în România din cauza cancerului de col uterin, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare. În anul 2008, România se număra printre primele țări care introducea vaccinarea împotriva HPV – virusul care provoacă boala. Dar 10 ani mai târziu, a devenit țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. Campania demarată în anul 2008 nu a avut deloc suuces și, de exemplu, la nivelul județului Buzău, doar 77 de persoane au fost atunci imunizate. Câțiva ani mai târziu, în 2012, Ministerul Sănătății a reluat această campanie de vaccinare, care a fost sortită tot eșecului.
De curând, s-a revenit asupra acestei acțiuni, iar responsabilii din Minister au lansat licitația pentru achiziționare dozelor de vaccin anti HPV. Însă, înainte de această etapă, s-au purtat discuții cu medicii de familie, iar aceștia la rândul lor au comunicat cu părinții, cărora le-au explicat care sunt avantajele acestei imunizări.
Direcția de Sănătate Publică din Buzău a adunat de la toți medicii de familie din județ o situație legată de numărul persoanelor care se încadrează în schema de vaccinare împotriva HPV. Totodată a fost înotcmită și o listă cu tinerele care doresc să fie imunizate. Până acum, aproape 400 de buzoience au solicitat acest tip de vaccin.
Singura modalitate de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea împotriva virusului HPV. Vaccinul se poate administra la orice vârstă, atât la femei, cât și la bărbați, indiferent dacă s-a început sau nu viata sexuală.

Denisa Irimia/ Andrei Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ