Femeile abuzate preferă să tacă, de cele mai multe ori
Situația femeilor agresate de partenerii de viaţă este una cunoscută. Multe stau şi acceptă situația , de dragul copiilor, iar de multe ori acest lucru este fatal pentru viața lor. De cele mai multe ori acestea își iartă agresorul , asta până la următoarea bătaie. Teama este mult prea mare pentru a avea curajul să se rupă de mediul în care trăiesc. Mai grav, alături de ele sunt copiii, care asistă la certuri și, uneori, chiar sunt abuzaţi. Așa se face că în anul 2020 , doar 40 de femei au cerut ajutor l a Centru de recuperare pentru victimele violenței în familie din Râmnicu Sărat. Cu siguranță numărul lor este mai mare , dar lipsa informațiilor și nivelul de educație face ca acestea să accepte bătăile fără a face nimic.
Femomenul este în creștere de la an la an, iar în Buzău, singurul centru de recuperare pentru victimele violenței în familie se află la Râmnicu Sărat, unde sunt disponibile numai 15 locuri. La acest moment, aici, numai cinci mămici beneficiază de consiliere și suport .
Sunt, însă şi femei care apelează la instituții abilitate pentru a cere ajutor. La Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, singurul Centru de recuperare pentru victimele violenței în familie este cel de la Râmnicu Sărat”. Centrul are ușa deschisă zilnic pentru mămici care fug de acasă cu copii în brațe. Găzduite pentu o perioadă de până la șase luni, mămicile primesc consiliere, asistență juridică și psihologică. Numai anul trecut, 41 de femei au fost ajutate de personalul acestui centru, iar la acest moment cinci mămici primesc suport. Una din victimele agresiunilor este o mămică a șașe copii. Cel mai mare are 23 de ani , iar cel mai mic șase luni. A ajuns aici prin intermediul primăriei. Am respectat dorința de a nu da public numele , tocmai pentru a o proteja.
Femeia a îndurat ani de zile bătăi și umilințe. Acum este bine, vrea să își caute un loc de munca și să își crească , în continuare, copiii, în liniște.
Mămică îndemnă toate femeile aflate în acestă situație să ceară ajutorul autorităților, să nu stea să îndure umilințe și bătăi.
În anul 2020, pe la Centrul pentru victimele violenței în familie de la Râmnicu Sărat au trecut aproape 40 de persoane,
Psihologii şi psihiatrii susțin că cei mai afectați sunt copiii , viitorii adulții.
De asemenea, autorităţile încurajează victimele agresiunilor să meargă la poliţie, numai că foarte puține le urmează sfatul. În urmă cu aproape o săptămână polițiștii din Brăiești au reținut un bărbat pentru nerespectarea ordinului de protecție emis din cauză agresiunilor asupra soției sale. Datele oficiale arată că 3 din 10 ordine de restricție sunt încălcate de agresori. Anul trecut, luna februarie , au fost emise 34 de ordine de protecție, din care 17 în mediul rural. Anul acesta ,în aceeasi lună , au fost emise 23 de ordine de protecție, dintre care 14 au fost confirmate de instanță.
În toată țara, aproape 10.000 de femei au fost bătute anul trecut de parteneri, iar unele au fost ucise, cu ordinul de protecție în buzunar. Însă, numărul lor este cu mult mai mare. Multe au fost bătute cu bestialitate de soți sau foști parteneri, doar că majoritatea agresiunilor s-au petrecut departe de ochii lumii, între pereţii locuințelor.
Iuliana Sârbescu/ Robert Oprea