Secarea lacului Amara pune în pericol zeci de specii de păsări

0
50

ANANP: “Trebuie pompată apă cam o lună să ridici 15cm de luciu de apă”
Peste 140 de specii de păsări protejate au dispărut de pe lacul Amara o dată cu secarea luciului de apă. Apele s-au retras iar în loc au rămas bărcile localnicilor de pe care nu cu mult timp în urmă pescuiau. Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Arii Protejate sunt de părere că fenomenul este ciclic dar cu toate acestea atrag atenția că o bună parte din speciile de păsări riscă să dispară din acest areal pentru totdeauna.
Lacul natural Amara din județul Buzău a secat complet. Grav este că odată cu dispariția luciului de apă s-a dus tot ce însemna viață: de la păsări, pești, până la vegetația asemănătoare celei din Delta Dunării. În loc au rămas bărcile cu care localnicii mergeau la pescuit.
Potrivit specialiștilor din cadrul Agentiei Naționale pentru Ariile Naturale Protejate, fenomenul tinde sa înregistreze o ciclicitate, nefiind pentru prima dată când lacul Amara a secat în totalitate. De vină ar fi seceta dar și lipsa unor surse permanente care să acumuleze lacul cu apă. Peste 140 de specii protejate de păsări au fost înregistrate în acest areal, unele dintre ele în pericol de a dispărea pentru totdeauna.
Prin urmare, la nivelul ANAMP se va constitui o comisie de specialitate care va urma sa stabilească măsurile care ar urma sa fie luate astfel încât situația sa revină la normal, una dintre soluții fiind pomparea de apă, foarte scumpă și anevoioasă.
Localnicii vorbesc despre un dezastru ecologic și economic deoarece mulți dintre ei trăiau din pescuit.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ