SECETA PRELUNGITĂ CREEAZĂ MARI PROBLEME

0
44

Seceta prelungită afectează serios agricultura. Pentru că nu a plouat, fermierii buzoieni au solicitat Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare să continue livrare apei pentru irigații în luna octombrie și este posibil ca măsura să se mențină și la începutul lui noiembrie. În anii trecuți, în această perioada, apa de pe canalele de irigații era deja scoasă.
Seceta prelungită din această toamnă întârzie lucrările de reabilitare la cel mai mare canal de irigații de pe raza județului. Pentru că nu a plouat fermierii au solicitat Agenției Naționale de Imbunătățiri Funciare livrarea apei pentru irigații inclusiv în luna octombrie și este posibil ca măsură să se mențină și la începutul lunii noiembrie. Chiar dacă a fost o lună de toamnă când în alți ani apa de pe canalele de irigații era scoasă, în 2018, fermierii au solicitat prelungirea contractelor pentru a-și putea uda culturile și a le asigura o dezvoltare corespunzătoare.
ANIF Buzău și-a propus să reabiliteze Canalul Vest, care asigură apa pentru irigații pe o bună parte din terenurile de pe raza județului și chiar a demarat procedurile de achiziții pentru lucrarea care urma să fie făcută, însă planurile au fost date peste cap de solicitarea fermierilor care, în lipsa ploilor, s-au văzut nevoiți să își irige culturile aproape ca într-o lună de vară.
Culturile care au avut nevoie de irigații în luna octombrie au fost cele de rapiță și grâu a căror răsărire trebuia asigurată până la sosirea iernii, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără un aport de apă considerabil în sol.

Denisa Irimia/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ