Seceta pune în mișcare irigațiile

0
5

Lipsa precipitațiilor se va acutiza
Specialiștii din cadrul Direcției Agricole Buzău vorbesc despre faptul că seceta care a cuprins județul nu reprezintă un fenomen sporadic. De la an la an, precipitațiile au fost din ce în ce mai puține iar tendița secetei este de a se acutiza. În acest context, doar un sistem de irigații bine pus la punct mai poate salva agricultura.
Dacă anul trecut, fermierii s-au bucurat de producții la nivelul așteptărilor, pe fondul unor precipitații care au contribuit la buna dezvoltare a culturilor, în 2022 seceta vine să le spulbere orice socoteală. Reprezentanții Direcției Agricole vorbesc depsre faptul că ne confruntăm cu un fenomen care a debutat cu mult timp în urmă iar prognozele și calculele pentru anii viitori nu sunt deloc optimiste.
Iar pentru a tempera efectele secetei, în perspectiva unor producții care să acopere necesarul de cereale, fructe și legume, este nevoie de un sistem de irigații bine pus punct. Deja se fac eforturi astfel încât în zonele grav afectate de lipsa preciptațiilor să fie puse în funcțiune astfel de instalații.
Continuarea proiectului de înființare al Canalul Siret-Bărăgan ar fi o altă alternativă care ar răspunde nevoii de irigații pentru o suprafață de peste 700.000 de hectare din Câmpia Română.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ