SEMNE BUNE PE PIAȚA MUNCII

0
58

Numărul de șomeri continuă să scadă, la Buzău. La finalul anului trecut, la nivelul județului, rata șomajului a fost de 7 procente, mai mică cu 2 la sută față de anul precedent. În plus, pentru 2019, specialiștii estimează scăderi importante a numărului de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Piața muncii din Buzău înregistrează un trend ascendent. Rata șomajului a scăzut treptat pe parcursul anului trecut, astfel că și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au avut de unde alege. La finalul anului 2018, numărul șomerilor era de peste 12 mii, dar cei mai mulți dintre ei sunt beneficiari ai venitului minim garantat. Această cifră situează Buzăul în topul județelor cu cele mai ridicate rate ale șomajului.
Anul trecut a adus schimbări în rândul angajatorilor. Din cauza lipsei de personal calificat, agenții economici din domenii precum construcții sau agricultură au renunțat la disponibilizările sezoniere. Aceștia se tem că nu vor mai găsi persoane dornice să lucreze, așa că preferă să mențină angajații în câmpul muncii chiar și iarna. Reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă spun că astfel de decizii se vor menține și în 2019. Totodată, până la finalul acestui an, estimările arată că rata șomajului va mai scădea, iar oferta locurilor de muncă va fi mai bogată.
În prezent, Buzăul se află pe locul 5 în topul județelelor cu rată mare a șomajului.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ