SENTINȚĂ CONTESTATĂ

1
306

Dosarul Anica Neacșu pare unul fără de sfârșit, dacă luăm în calcul faptul că respectiva persoană are, la acest moment, 27 de dosare pe rolul instanțelor de judecată. Totul a pornit de la o petiție, pe care Anica Neacșu a depus-o la Primăria Săgeata. Acest document era o solicitare a femeii cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate pe un teren de 5,22 de hectare în localitatea Săgeata.

Petiția respectivă a fost depusă la Comisia Locală, cea îndrituită să răspundă  în primă fază, la astfel de notificări. Documentul nu a fost niciodata depus la Comisia Județeană Buzău, în vederea soluționării. În 2012, Comisia Locală a chemat-o pe Anica Neacșu cu care a avut o discuție legată de solicitarea  ei, în urma căreia s-a încheiat o minută, ce justifică întâlnirea avută cu aceasta. Potrivit fostului prefect al Buzăului, George Sava, după această discuție, Anica Neacșu a apelat la instanță.

Fostul prefect spune că magistrații Tribunalului București nu au avut la dosar această minută, iar totul denota dorința femeii de a rezolva totul prin instanță.

Fostul prefect al Buzăului, Maria Buleandră, a declarat că, in calitate de șef al Serviciului juridic a întreprins, înca din anii 2012 și 2013, o serie de demersuri, menite să asigure punerea în posesie a femeii, a unui teren cu suprafața reconstituită de 5,22 ha.  Ba mai mult, pe 3 decembrie 2012, a propus suplimentarea ordinii de zi a ședinței Comisiei Județene Buzău, cu referatul prin care a adus la cunoștința membrilor comisiei, atât situația juridică a terenului revendicat de Anica Neacșu, care se afla în proprietatea comunei Cilibia, județul Buzau, ca urmare a emiterii Ordinului Prefectului  din 2004 de reintregire a islazului comunal, cat si necesitatea gasirii unei solutii legale pentru rezolvarea cazului acesteia. In urma discutiilor, s-a dispus ca Agenţia Domeniilor Statului,  reprezentanta teritoriala Buzau si Comisia Locala Sageata, sa identifice un nou amplasament, necesar punerii in posesie a buzoiencei, cu consecinta solutionarii cererii acesteia si, implicit, a stingerii litigiului. Cei doi fosti prefecti spun că au facut toate demersurile legale pentru a soluționa cererea buzoiencei.

Cei doi fosti prefecti considera ca Agenţia Domeniilor Statului  a fost institutia care a îngreunat punerea in posesie a buzoiencei. ADS filiala Buzau nu a pus la dispozitia Comisiei Locale Sageata o alta suprafata de teren, in vederea punerii in posesie si intocmirea documentatiei necesare emiterii titlului de proprietate pe numele femeii. Fostii prefecti spun ca intreaga corespondenta purtata cu institutiile publice implicate in procesul de retrocedare a terenurilor a fost generata de procedura greoaie a ADS –Bucuresti care administreaza terenurile statului iar prefectul, in calitate de presedinte al comisiei judetene nu are la dispozitie, potrivit legii, nicio suprafata de teren care sa poata fi administrata in interesul celor indreptatiti la reconstituire.

Pe 20 mai 2013 a intrat in vigoare legea privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania. Potrivit acestei legi, activitatea comisiilor judetene a fost suspendata  pana  la intocmirea situatiei centralizatoare privind situatia terenurilor forestiere și agricole, cu sau fara investitii, aflate in domeniul public sau privat al statului sau, dupa caz, al primariilor, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritoriala. Maria Buleandră declară că nu a fost niciodată citată în acest dosar. Același lucru îl susține și George Sava.

,,În conditiile in care exercitarea functiei publice de prefect al judetului Buzau, mi-a incetat la data de 22.04.2015, comunicarea hotararii civile nr. 1441/2015, data de instanta in Ds. Nr. 9515/3/2014 la C.A. Bucuresti, inregistrata la Institutia Prefectului in data de 15.07.2015, care mi-a fost adusa la cunostinta abia in data de 19.06.2017, prin adresa nr. 13707 a Institutiei prefectului reprezinta o dovada clara a incalcarii dreptului meu la aparare, consfintit de constitutie”

Foștii prefecți ai județului Buzău, George Sava și Maria Buleandră contestă sentința dată pe 7 septembrie, de magistrații Tribunalului București, prin care sunt obligați la plata unei amenzi judiciare, în dosarul Anica Neacșu. Reamintim, in ședința din 7 septembrie 2017, magistratii au decis ca amenda de aproape 950 de milioane de lei vechi sa fie achitata de fostii prefecti George Sava și Maria Buleandră. (Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ