SENTINȚĂ FINALĂ ÎN DOSARUL ”MATERNITATEA”

0
84

Fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu, scapă de închisoare. După ce inițial fusese condamnat la închisoare cu executare în dosarul Maternitatea, în final Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit o pedeapsă cu suspendare. Magistrații Curții Supreme l-au condamnat definitiv pe Victor Mocanu la 3 ani și 6 luni închisoare cu suspendare. Fostul președinte al CJ Buzău va trebui să respecte, însă, o serie de măsuri.
Fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu a fost condamnat definitiv la 3 ani si 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu în dosarul „Maternitatea”. Inițial, instanța de fond îl condamnase la închisoare cu executare, însă Mocanu a contestat decizia, iar magistrații au decis o pedeapsă cu suspendare, pe durata unui termen de încercare de 6 ani și 6 luni. Fostul președinte al Consiliului Județean va trebui să respecte o serie de măsuri:
Pe durata termenului de încercare inculpatul Mocanu Victor trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de probaţiune în a cărui circumscripţie teritorială se află locuinţa inculpatului; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifce schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate.
Totodată, un fost director din cadrul Consiliului Județean Buzău, Constantin Lungu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată și continuată, dar și pentru fals intelectual.În același dosar, pentru complicitate la abuz în serviciu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de cinci ani, Daniel Mihail Bădic, directorul firmei care a închiriat aparatura medicală Consiliului Județean, pentru inagurarea formală a Maternității Buzău, în timpul campaniei electorale din 2012.
Reamintim că în dosarul Maternitatea, Victor Mocanu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2013, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi încheiat ilegal opt contracte de furnizare de echipamente medicale la Maternitatea Buzău, pentru inaugurarea formală a acesteia în plină campanie electorală în anul 2012. În 2016 , Victor Mocanu a fost condamnat de către judecătorii instanţei supreme la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul Maternitatea, iar fostul director din CJ Constantin Lungu a primit trei ani, tot cu executare.
Maternitatea a fost inaugurată cu o ceremonie fastuoasă, urmată de o zi a porților deschise. Buzoienii au avut acces la primele două etaje ale unității spitalicești, mobilate și utilate cu aparatură închiriată de la o firmă privată pe sume importante de bani. Prețul chiriei a fost de 50.000 de euro/lună.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ