SFATURI PENTRU VIITOR

0
117

Program derulat în premieră de Inspectoratul de Poliție și Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului. Cele două instituții și-au dat mâna și au pus la cale o acțiune menită să reducă riscul victimal și infracțional al copiilor din centrele de ocrotire socială. Oamenii legii au lansat, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, o campanie de reducere a riscului victimal şi infracţional în cazul copiilor beneficiari de măsuri de protecţie speciale, care se va derula pe parcursul a șase luni. Mai exact, copiii care trăiesc în centrele de ocrotire vor primi sfaturi din partea oamenilor legii și a altor specialiști, care au menirea să îi facă pe adolescenți să conștintizeze riscurile la care se expun atunci când se gândesc să părăsească domiciliul sau atunci când își aleg anturajul.
De la începutul anului, la nivelul judeţului Buzău a fost solicitată căutarea la nivel naţional pentru 68 de minori a căror dispariţie a fost sesizată. În toate aceste cazuri, a fost vorba de plecări voluntare și, din fericire, niciun minor nu a fost victima a vreunei infracţiuni sau nu a fost răpit.
În cadrul acestui program, tinerii vor fi informaţi cu privire la factorii care îi pot aduce în zona victimală, pe de o parte sau în zona de răspundere penală, de cealaltă parte. Partenerii de dialog ai poliţiştilor vor fi copiii beneficiari de măsuri de protecţie specială din cadrul Centrului Rezidenţial pentru Recuperarea şi Reabilitarea Copilului cu Tulburări de Comportament din Beceni. Insitituția nu a fost aleasă întâmplător, aceasta s-a confruntat în ultimii ani cu numeroase plecări voluntare ale tinerilor asistați, ultimul caz amplu mediatizat fiind cel din toamnă. Atunci 12 tineri au părăsit centrul în semn de protest față de decizia conducerii instituției de a le interzice folosirea telefonului mobil.
Aşadar, prin activităţile urmărite în program, poliţiştii buzoieni vor puncta elementele răspunderii penale, vor dezbate aspecte ce ţin de infracţiuni la viaţa sexuală, dispariţii de minori, dar şi forme ale traficului de persoane sau moduri de operare în astfel de situaţii. În prima parte a anului 2020, activităţile vor continua sub forma prezentării riscului infracţional şi vor fi analizate infracţiunile contra libertăţii persoanei sau contra patrimoniului, atitudinea discriminatorie ca factor generator de violenţă, precum şi forme ale comportamentului violent.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ