Shaorma, burgerii și ciorbe… cu etichete

0
61

De la 31 martie 2023, noi reglementări în domeniul alimentației publice
Veste bună pentru patronii unităților de alimentație publică. Directiva europeană care vizează restaurantele, braseriile, pizzeriile, unitățile de tip fast-food, cofetăriile ori patiseriile va intra în vigoare la sfârșitul lunii martie 2023 nu de la 1 uanuarie. Toate aceste unități, incluzând și barurile, berăriile,cafenelele sau unitățile care organizează evenimente vor trebui să întocmească noi meniuri în care consumatorii să citească toate ingredientele preparatelor și cantitatea lor, aditivii sau E-urile și valorile nutriționale. Mai pe scurt, așa cum au descris succint reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, fiecare ciorbă va trebui să fie vândută cu etichetă.
Pentru managerii tuturor acestor firme din domeniul alimentației publice și catering, noua directivă europeană le va pune la încercare cunoștințelele de matematică, poate și ceva chimie.
Nerespectarea noilor prevederi ar putea atrage sancțiuni de la 5000 de lei până la închiderea temporară sau definitivă a unităților de alimentație publică. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și care să nu fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă podus, pe un panou sau meniu. Pentru asigurarea informării consumatorilor la vânzarea directă (inclusiv unitățile drive-in), se utilizează listele meniu, dar pot fi folosite și sistemele digitale de afișare prin panouri ori ecrane, precum și codul QR, iar personalul de deservire trebuie să asigure informarea consumatorilor ca urmare a solicitării acestora. La vânzarea la distanță, informațiile trebuie să se regăsească atât pe website-ul operatorului economic, cât și pe eticheta de preț sau ambalajul de transport.
La comenzile plasate telefonic, în cazul în care consumatorul nu poate accesa website-ul operatorului economic, acesta trebuie să răspundă la solicitările consumatorului privind informațiile despre produs.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ