ŞI ALBINELE ÎNGHEAŢĂ! Producţii slabe de miere, din cauza vremii

0
138

Gerul din ultima perioadă pun în pericol albinele. Pentru a preîntâmpina producerea unor pagube, apicultorii îşi pregătesc din timp, pentru iernat, familiile de albine. Lucrările nu sunt deloc facile şi nici ieftine. Fiecare membru care se desprinde din ghemul unei familii de albine, în contact cu frigul, moare. În aceste cazuri este nevoie de lucrări specifice astfel încât insectele să poată ierna în condiţii normale.
Apicultorii trebuie să asigure un microclimat prielnic în stup până în momentul în care temperaturile exterioare se apropie de 20 de grade Celsius.
Pe de altă parte, ultimii trei ani, pentru apicultori, au fost de chin. Dăunătorii şi condiţiile meteo vitrege au redus considerabil producţia de miere de albine.
Cu toate că pierderile au fost mari în ultimii ani, despăgubiri pentru sectorul apicol nu există. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură oferă sprijin bănesc pentru o serie de măsuri, dar nu şi sume de bani care să acopere pagubele apicultorilor.
Pagubele suferite de apicultori se reflectă şi în preţul mierii de albine. Comercianţii fac eforturi pentru a nu modifica preţul produsului, mai ales că și puterea de cumpărare a scăzut din ce în ce mai mult.
Anul acesta, prețul unui kilogram de miere variază între 15 și 40 de lei.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ