SISTEMUL JAPONEZ DĂ ROADE ÎN PRIMĂRIE

0
245

Sistemul de tip Kaizen, implementat în Primărie încă din toamna anului trecut, începe să dea roade. Conceptul a fost împrumutat de către autoritățile municipale din Japonia, iar în cele 8 luni de la implementare a condus la reducerea semnificativă a timpilor de așteptare pentru cetățenii care au nevoie de documente sau vor să achite vreo taxă.
Kaizen înseamnă în limba japoneză schimbare şi armonie, iar managementul este recunoscut la nivel mondial pentru reuşitele în mediul de afaceri, putând fi adaptat şi în administraţia publică. Printre altele, metoda Kaizen presupune o responsabilizare mai mare din partea funcţionarilor care trebuie să identifice şi să rezolve rapid problemele sau să ia deciziile optime cu costuri reduse. Nouă metodă după care funcționează deja Primăria Buzău a însemnat o reorganizare totală a activității, de la arhivarea documentelor, până la o curățenie generală pe birouri unde vrafuri de hârtii adunate în ani de zile nu făceau altceva decât să îngreuneze activitatea funcționarilor.
Deși metoda începe să dea roade în multe birouri ale Primariei, mai e mult de lucru în anumite departamente. La momentul bilanțului, cele mai slabe rezultate au fost înregistrate la Biroul de urbanism. Municipalitatea are și o scuză și anume că la acest compartament numărul angajaților este insuficient. Pe de altă parte, încă se lucrează la concepția angajaților care sunt încă obișnuți cu termenele legale de 30 de zile pe care le aveau în trecut la dispoziție pentru a răspunde solicitărilor.
Dacă până acum pentru un document solicitat de la Biroul de Urbanism buzoienii erau nevoiți să aștepte până la 29 de zile, odată cu implementarea metodei Kaizen, timpii de așteptare s-au redus la 16 zile.
Primăria Buzău a ajuns să implementeze metoda Kaizen după ce s-a trezit în situația de a nu mai putea face angajări, în condițiile în care erau foarte multe locuri vacante. În prezent, în Primăria Buzău sunt vacante 311 posturi, ceea ce reprezintă 56% din numărul total prevăzut în organigrama de funcționare a instituției.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ