Smochinul și rozmarinul profită de iarna călduroasă

0
3

Speciile exotice iau locul celor clasice
Temperaturile ridicate din această iarnă, care au depășit uneori chiar 20 de grade Celsius pun în pericol culturile agricole. Vorbim despre cereale, fructe și legume care nu se vor mai dezvolta armonios din pricina lipsei de apă dar și ca urmare a ciclului de dezvoltare al plantelor care este afectat. În loc să avem strat de zăpadă și ger, zi de zi temperaturile sunt din ce în ce mai mari iar precipitațiile aproape inexistente. Prin urmare, atrag atenția cercetătorii, culturile clasice sunt în pericol.
Iar dacă unele dintre culturi suferă iar fermierii s-ar putea trezi cu producții din ce în ce mai mici, există și o categorie care poate profita de temperaturile ridicate.
În contextul în care în ultimii ani au fost înregistrate ierni din ce în ce mai calde, cu precipitații reduse, în județul Buzău dar și în alte zone ale României au fost aclimatizate specii exotice de plante, fructe și legume. Iar acesta este doar începutul.
Cercetătorii sunt de părere că în curând agricultorii ar putea investi în culturi pe care niciodată nu le-au luat în considerare tocmai din pricina factorului climatic. Temperaturi ridicate înseamnă posibilitatea de a investi în noi soiuri de plante, legume și fructe în detrimentul celor clasice care vor avea nevoie de investiții majore pentru a compensa seceta și lipsa de apă din sol.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ